Άντρια Παντελίδου: Από το Πανεπιστήμιο Κύπρου στην Οξφόρδη και Χάρβαρντ

«Ενας άνθρωπος για μένα αξίζει όσο μύριοι, όταν είναι άριστος» είχε πει ο Ηράκλειτος. Καθώς η αριστεία πρέπει να έχει ξεχωριστή σημασία για όλους μας και πρέπει να επιβραβεύεται και να προωθείται, θα σας γνωρίσουμε την Άντρια Παντελίδου.

Η Άντρια Παντελίδου στην αποφοίτηση του Πανεπιστημίου Κύπρου λαμβάνοντας το Βραβείο της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις ακαδημαικές της επιδόσεις

Η Άντρια σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και αποφοίτησε το 2014 με Άριστα, έχοντας την καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση στο τμήμα της. Έπειτα, απέκτησε Δίπλωμα στην Νομική και Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας ενώ παράλληλα κατέλαβε την δεύτερη θέση στις εξετάσεις του Κυπριακού Δικηγορικού Συλλόγου το 2015. Επιπρόσθετα, σπούδασε με υποτροφία στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (MSc in Law and Finance) και στην συνέχεια απέκτησε το δεύτερο μεταπτυχιακό της δίπλωμα από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (LL.M. Master of Laws). Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά το νεαρό της ηλικίας της έχει ήδη στο ενεργητικό της μια δημοσίευση σε ακαδημαικό περιοδικό. Αναλυτικότερα όμως, θα μας τα πει η ίδια παρακάτω.

Καταρχήν, γιατί σε κέρδισε η Νομική;

Η Νομική με κέρδισε κυρίως λόγω της ευρύτητας του αντικειμένου. Είναι ένα αντικείμενο που σου επιτρέπει να ασχολείσαι με την ρύθμιση θεμάτων και να μαθαίνεις πράγματα που σχετίζονται με διάφορους τομείς όπως για παράδειγμα οι επιχειρήσεις, τα οικονομικά, το περιβάλλον και η πολιτική. Επίσης, η ύπαρξη αντικρουόμενων συμφερόντων και η ανάγκη εξεύρεσης λύσεων αποτελεί πρόκληση για μένα.

Από το πανεπιστήμιο Κύπρου στο Oxford, κι από το Oxford στο Harvard. Πες μας λίγα λόγια για τις εμπειρίες και τα μαθήματα ζωής που αποκόμισες από αυτά τα τρία πανεπιστήμια.

Από το Πανεπιστήμιο Κύπρου..

Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου παρακολούθησα νομικές σπουδές από το 2010 μέχρι το 2014. Αν και νεοσύστατο τμήμα, το τμήμα νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου δεν έχει πολλά να ζηλέψει από νομικές σχολές ξένων αναγνωρισμένων πανεπιστημίων. Η δυσκολία εισδοχής στο τμήμα νομικής μέσω των Παγκύπριων προεισαγωγικών εξετάσεων διασφαλίζει την εισδοχή πολύ καλών φοιτητών. Ένεκα του εντατικού προγράμματος των εξετάσεων που συμπεριλαμβάνει ενδιάμεσες και τελικές εξετάσεις για κάθε εξάμηνο, έμαθα να εργάζομαι με πρόγραμμα, μεθοδικότητα και πειθαρχία.

..στην Οξφόρδη..

Στην αποφοίτηση του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μαζί με τους Robert και Soulla Kyprianou, δωρητές της υποτροφίας “Oxford-Robert and Soulla Kyprianou Graduate Scholarships”

Μεταξύ 2015-2016 παρακολούθησα μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το πρόγραμμα που παρακολούθησα (MSc in Law and Finance) μου επέτρεψε να ασχοληθώ για πρώτη φορά με τα χρηματοικονομικά και τον τομέα των επενδύσεων. Οι πλείστοι φοιτητές είχαμε ελάχιστη προηγούμενη εμπειρία και γνώσεις στον τομέα των χρηματοοικονομικών. Παρά την δυσκολία του αντικειμένου, προσπαθούσαμε όλοι με πείσμα και επιμονή να εξοικειωθούμε με το αντικείμενο και να έχουμε άριστες επιδόσεις. Υπήρχε ομαδικότητα και συνεργασία μεταξύ των φοιτητών. Βοηθούσαμε ο ένας το άλλον δημιουργώντας ομάδες εργασίας και ανταλλάζοντας ιδέες, απόψεις και εμπειρίες. Οι διαφορές μας στην εθνικότητα, στη θρησκεία ή στο χρώμα δεν μας εμπόδισαν από το να συνεργαστούμε αλλά και να γίνουμε φίλοι.

..και στο Χάρβαρντ

Όταν τελείωσα τις σπουδές μου στην Οξφόρδη, άρχισα να παρακολουθώ το πρόγραμμα Master of Laws (LL.M.) στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Στο Χάρβαρντ είχα την ευκαιρία να διδαχθώ από εξαιρετικούς καθηγητές των οποίων η συμβολή τους στο χώρο της νομικής είναι τεράστιας σημασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω αξιόλογους ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Ανθρώπους με προσωπικότητα. Ανθρώπους με όραμα. Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι ο καθένας από τους συμφοιτητές μου έχει το δικό του στόχο ζωής ο οποίος έχει να κάνει με την έννοια της προσφοράς. Όλοι έχουν την πραγματική ανάγκη να αλλάξουν ή να βελτιώσουν κάτι και δουλεύουν για να τα καταφέρουν. Είναι τιμή μου που γνώρισα αυτούς τους ανθρώπους.

Συνήθως λένε ότι η μετάβαση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι δύσκολη. Σε αυτό θα ήθελα να προσθέσω ότι προέρχεσαι από την Κύπρο, ένα μικρό νησί στο οποίο σε μεγάλο βαθμό μπορεί να παρατηρηθεί η ύπαρξη μιας συντηρητικής κοινωνίας και παιδείας. Εσένα πως σου φάνηκε;

Δεν ένιωσα ότι η μετάβαση μου στις ΗΠΑ ήταν δύσκολη. Είχα καλό κίνητρο για να βρίσκομαι εκεί. Οι διαφορές στην κουλτούρα, στο περιβάλλον κτλ ήταν μια ευκαιρία για μένα να μάθω πράγματα και να γνωρίσω νέους ανθρώπους.

Φοίτησες σε τρία πανεπιστήμια τα οποία θεωρούνται τα καλύτερα στις χώρες τους, στον τομέα της Νομικής. Ποιες είναι κατα την γνώμη σου οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των τριών αυτών πανεπιστημίων;

Όσον αφορά την διεξαγωγή των μαθημάτων και των εξετάσεων, στην Οξφόρδη δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση αυστηρών κανονισμών και διαδικασιών και ακολουθείται η παραδοσιακή πολιτική των “closed books exams”. Στο Χάρβαρντ υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμοστικότητα και ακολουθούνται πιο σύγχρονοι τρόποι αξιολόγησης. Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ορισμένοι καθηγητές ακολουθούν το αγγλικό παράδειγμα ενώ άλλοι το αμερικάνικο. Σχετικά με την φοιτητική ζωή, η Οξφόρδη προσφέρει την καλύτερη. Τα κολλέγια και οι φοιτητικές ομάδες διοργανώνουν πολλές και διάφορες δραστηριότητες καθημερινά.

Πως η παγκοσμιοποίηση και η διεθνοποίηση της παιδείας έχει επηρεάσει και τα δύο αυτά σημαντικά Ιδρύματα ;

Στην Οξφόρδη και στο Χάρβαρντ φοιτούν άνθρωποι από όλον τον κόσμο γεγονός που κάνει την παρακολούθηση μαθημάτων πιο ενδιαφέρουσα. Ενθαρρύνεται η ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών και η συγκριτική προσέγγιση θεμάτων. Το πιο σημαντικό όμως όφελος για τους φοιτητές είναι η ευκαιρία να γνωρίσουν ανθρώπους και να κάνουν φίλους με διαφορετική κουλτούρα και εμπειρίες.

Ισχύει ότι σε αυτά γίνονται αποδεκτά και επιβιώνουν μόνο τα παιδιά της πολιτικό-οικονομικής ελίτ ;

Αυτό δεν ισχύει. Οι περισσότεροι συμφοιτητές μου στην Οξφόρδη και στο Χάρβαρντ δεν ήταν παιδιά της πολιτικό-οικονομικής ελίτ. Τα δύο αυτά πανεπιστήμια προσφέρουν πολύ καλές υποτροφίες δίνοντας την ευκαιρία σε φοιτητές να παρακολουθήσουν σπουδές εκεί ακόμη κι αν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα  να πληρώσουν οι ίδιοι για τα δίδακτρα. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο το γεγονός ότι την καλύτερη επίδοση στο μάθημα Corporate Law στην Οξφόρδη είχε ένας συμφοιτητής μου ο οποίος κατάγεται από μια υποανάπτυκτη χώρα, την Νιγηρία.

Τι νομίζεις χρειάζεται κάποιος για να καταφέρει να εισαχθεί στα δύο αυτά κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα; Τι θα συμβούλευες τους μαθητές λυκείου που θα ήθελαν να κάνουν αίτηση για αυτά ;

Χρειάζεται προσωπικότητα και σωστή στρατηγική. Οι καλοί βαθμοί, η σκληρή δουλειά, η αγάπη για το αντικείμενο και η θέληση, από μόνα τους, δεν είναι αρκετά. Η συμβουλή μου προς τους μαθητές είναι να διαβάζουν βιβλία και άρθρα εκτός της διδακτέας ύλης, να ενημερώνονται για όσα συμβαίνουν στον κόσμο, να φιλτράρουν όλες τις πληροφορίες που λαμβάνουν, να σκέφτονται καθαρά, να μην φοβούνται να αμφισβητούν και να προσπαθούν να αλλάζουν ότι δεν τους αρέσει χωρίς αλαζονεία αλλά ούτε και συμβιβασμούς.

Τι σημαίνει επιτυχία για σένα;

Ισορροπημένη ζωή και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Στην αποφοίτηση του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ

Γιατί στην “άλλη άποψη” μας αρέσει η Άντρια Παντελίδου;

Η Άντρια Παντελίδου μας αρέσει στην «Άλλη Άποψη» καθώς ενώ είναι μια νεαρή με όνειρα, φιλοδοξίες και στόχους, εντούτοις παραμένει προσγειωμένη. Ένα νεαρό κορίτσι με πείσμα, θέληση και δυναμικότητα. Και καθώς «ένας άνθρωπος για μένα αξίζει όσο μύριοι, όταν είναι άριστος», ελπίζουμε η περίπτωση της Άντριας να γίνει πηγή έμπνευσης και σε άλλα νεαρά άτομα που θέλουν να ακολουθήσουν τα όνειρα τους και παλεύουν ώστε να πετύχουν τους στόχους τους. Κλείνοντας, εμείς ευχόμαστε στην Άντρια καλή συνέχεια, και ακόμη περισσότερες επιτυχίες στην ζωή της.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY