«ΑΓΑΠΕΣ ΠΟΥ ΞΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗ ΧΕΙΡΑΨΙΑ»

Από: Χριστιάνα Ξενοφώντος

 

 

 

«Είσαι η ζωή μου ολόκληρη», «θα σ’ αγαπάω για πάντα», «είσαι το άλλο μου μισό».. Πόσες φορές τα ακούσαμε και πόσες άλλες φορές ανυποψίαστα, αλόγιστα, δειλά, απρόσεχτα, με φόρα, με πάθος, χωρίς τύψεις, χωρίς ενοχές, χωρίς βάθος, πλάτος, ύψος και υπόσταση τ’ αραδιάσαμε δεξιά κι αριστερά. Για να μείνουμε στο τέλος μόνοι. Για να καλύψουμε το κενό μερικών δευτερολέπτων και κατόπιν να επιστρέψουμε στο σκοτάδι του, κουρνιάζοντας εκεί άδειοι, κενοί έχοντας το τίποτα.

Με φόρα. Έτσι πέφτουν οι άνθρωποι πάνω στην αγάπη. Με φόρα που την πληρώνουν αναδρομικά στο τέλος της. Μετρούν πληγές, λέξεις, υποσχέσεις, προσβολές, πράξεις, αισθήματα και το τίποτα. Πάνε – έρχονται, δίνουν – δίνονται και ξεχνάνε. Ξεχνάνε πως κανένας δεν μοιάζει με κανέναν και πως το όμοιο δεν υπάρχει σε κανένα παράλληλο σύμπαν. Αυτός που σε πλήγωσε μπορεί και να σ’ αγάπησε, αυτόν που πλήγωσες μπορεί και να αγάπησες πιο πολύ από κάθε άλλον, κι αυτόν που άφησες να φύγει δίχως πληγές, δράμα, πόνο, γρατζουνιές με μια απλή χειραψία, τυπική, διεκπεραιωτική και ένα στεγνό «αντίο» ίσως να είναι αυτός που δεν αγάπησες μα κράτησες εγκλωβισμένο στα δεσμά σου.

Ένταση θέλει η αγάπη. Θυμό. Να μην εφησυχάζεις. Να σου λένε άσπρο και να απαντάς κόκκινο. Κόκκινο κατακόκκινο της φωτιάς, του πάθους, του έρωτα. Να πέφτεις ολόκληρος στις φλόγες του χωρίς συγγνώμη, χωρίς δεύτερη σκέψη. Να πέφτεις με τα χέρια ορθάνοιχτα μη υπολογίζοντας αν θα πονέσεις, αν θα πεθάνεις, αν θα σκοτωθείς. Να μην μετράς, να μην υπολογίζεις, να μην περιορίζεις.

Κι άμα νιώσεις την ανάγκη για κανά μέτρημα, να μετράς τη ψυχή σου. Να στέκεσαι στο ύψος της και να λες εγώ αυτό θέλω. Κι αν σου φανεί στο τέλος βαρύ, είναι που δόθηκες πολύ. Κι αν τους μετράτε τους ανθρώπους της ζωής σας να κρατάτε μικρό καλάθι. Αλλά ποτέ μα ποτέ μην τους δίνετε όνομα. Ούτε για πάντα, ούτε άλλα μισά. «Άνθρωποί σας». Απλά. Τα πολλά-πολλά σκοτώνουν. Σκοτώνουν την αγάπη, την ουσία της, το βάθος και τη σημασία της. Και στο τέλος ξεμένει. Η αγάπη με ταυτότητες ξεμένει σε τυπικές, «φιλικές», ψυχρές, παγωμένες χειραψίες ..

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY