Ακυρώθηκε η έκθεση του Ελβετού φωτογράφου Jean Mohr με θέμα την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Πορτραίτο Ελληνίδας πρόσφυγα, Λάρνακα, Κύπρος, Jean Mohr

Aπό: Ζένια Μαμαλέτου

 

Ο Jean Mohr, Ελβετός φωτογράφος, μόλις από τη δεκαετία του 50′ καταγράφει τις φρικαλέες επιπτώσεις των πολέμων στους ανθρώπους. Ο ίδιος έχει συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

d
Jean Mohr

 

 

Η περιοδεύουσα έκθεση, με τίτλο “War from the victims’ perspective”, έχει ήδη παρουσιαστεί σε 40 χώρες και 52 τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Πορτραίτο Ελληνίδας πρόσφυγα, Λάρνακα, Κύπρος, Jean Mohr
Πορτραίτο Ελληνίδας πρόσφυγα, Λάρνακα, Κύπρος, Jean Mohr

 

Παρ’ όλη την επιτυχία της συγκεκριμένης έκθεσης, ο επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελβετίας στην UNESCO Jean-Frédéric Jauslin ανακοίνωσε την ακύρωση της έκθεσης στις 30 Μαρτίου στο κτίριο της UNESCO στο Παρίσι με τη δικαιολογία ότι κάποιες από τις φωτογραφίες του Jean Mohr «ενόχλησαν» κάποιες αντιπροσωπείες. Αν και ο Jean-Frédéric Jauslin δεν συγκεκριμενοποίησε ποιες χώρες «ενοχλήθηκαν», σε άρθρο της η εφημερίδα  «La Liberté» έκανε σαφή αναφορά ότι το κομμάτι της έκθεσης που αφορούσε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ήταν εκείνο που προκάλεσε την αντίδραση του Τούρκου πρέσβη. Ο Ελβετός αξιωματούχος δήλωσε, «Σκοπός μας δεν ήταν να προκαλέσουμε προβλήματα στις υπόλοιπες χώρες. Πήρα, λοιπόν, την απόφαση να αποσύρω την έκθεση. Δεν δέχτηκα καμία πίεση».

 

Το παρακάτω βίντεο δείχνει τη δουλειά του Ελβετού φωτογράφου

 

*Φοιτήτρια Journalism/ University of Salford

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY