Είναι πιθανός ένας Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας;

 

Από: Russell Flannery

Η απειλή των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα να επιβάλει δασμούς 60 δισ. δολ. στις κινεζικές εισαγωγές σε απάντηση στις εμπορικές πρακτικές της ηπειρωτικής χώρας, δεν αποτελεί ένα μεγάλο ποσό χρημάτων σε σχέση με το συνολικό εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών. Αλλά ούτε και η ανταπάντηση της Κίνας αυτή την εβδομάδα με την επιβολή δασμών σε 128 αμερικανικά προϊόντα.

Το μεγαλύτερο ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο η κίνηση των ΗΠΑ προκαλεί ένα “νέο Ψυχρό Πόλεμο”, σύμφωνα με τον Yi Peng, πρόεδρο του Ινστιτούτου Pangoal, κινεζικού think tank. “Αυτή είναι μια ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία”, δήλωσε ο Yi σε τηλεφωνική συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα.

Εκτός από το εμπόριο, επισήμανε ως πηγή έντασης και την έγκριση της Ταξιδιωτικής Πράξης για την Ταϊβάν (Taiwan Travel Act, ΤΤΑ), που επιτρέπει σε υψηλού επιπέδου αξιωματούχους των ΗΠΑ να επισκεφθούν την Ταϊβάν και την οποία υπέγραψε ο Πρόεδρος Trump τον περασμένο μήνα. Ο Alex Wong, αναπληρωτής βοηθός γραμματέας του γραφείου για τα ζητήματα ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού του State Department, επισκέφθηκε την Ταϊπέι λίγο αργότερα και εξήρε τη δημοκρατία της Ταϊβάν. Η ηπειρωτική Κίνα ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν αποτελεί τμήμα της επικράτειάς της και επέκρινε τις κινήσεις των ΗΠΑ. Οι διαφορές απόψεων σχετικά με τη στρατιωτική επέκταση της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχουν επίσης αποτελέσει πηγή διαμάχης.

Ο Yi παρομοίωσε τις αυξανόμενες τριβές με το σχηματισμό ενός παγόβουνου. “Ένα παγόβουνο τριών μέτρων δεν σχηματίζεται σε μια μέρα”, ανέφερε ο Yi. “Εάν η Κίνα και οι ΗΠΑ κατευθύνονται πραγματικά προς έναν “νέο Ψυχρό Πόλεμο”, τότε πιστεύω ότι αυτό δεν θα αποτελέσει μόνο ένα σοβαρό πλήγμα στις οικονομίες και τις επιχειρήσεις της Κίνας και των ΗΠΑ. Θα έχει επίσης μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική παγκόσμια τάξη”, τόνισε ο Yi.

Αναλυτές αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την απειλή των δασμών με στόχο παραχωρήσεις από την Κίνα για τη μείωση του μεγάλου εμπορικού πλεονάσματος της ηπειρωτικής χώρας. Οι μετοχές της Κίνας αρχικά υποχώρησαν αντιδρώντας στους δασμούς αλλά από τότε διαπραγματεύονται σε μικτό έδαφος, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις αποτιμήσεις. Η iQiyi, η κινεζική Netflix, που ελέγχεται από την κινεζική μηχανή αναζήτησης Baidu, υποχώρησε στο ντεμπούτο της στον Nasdaq την περασμένη εβδομάδα, κλείνοντας κατά 13,6% κάτω από την τιμή ανοίγματος, αλλά έκτοτε έχει σταθεροποιηθεί. Η κινεζική πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba έχανε 2,4% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο Yi εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές των ΗΠΑ και της Κίνας σε συνέδριο στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα, στο οποίο συμμετείχαν επίσης ο Zhu Xinyi, πρόεδρος της China Huiyuan Juice Group, και ο Fang Lu, αντιπρόεδρος της Pacific Construction Group. Για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, η Κίνα και οι ΗΠΑ χρειάζονται περισσότερη επικοινωνία μεταξύ των κορυφαίων ηγετών των δύο χωρών, καθώς επίσης και μεταξύ των επιχειρήσεων και άλλων, δήλωσε ο Yi.

Με έδρα το Πεκίνο, το Ινστιτούτο Pangoal ιδρύθηκε το 2013 και απασχολεί περίπου 50 ερευνητές. Ο Yi είναι μέλος της διευθύνουσας επιτροπής της Ένωσης Νέων Επιχειρηματιών της Κίνας.

capital.gr

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY