Επιστρέφει σε ανάπτυξη η κυπριακή οικονομία

Έκθεση ΕΥ προβλέπει αύξηση ΑΕΠ 0,3%

Λευκωσία: Συνθήκες οι οποίες επιτρέπουν επιστροφή της κυπριακής οικονομίας σε ρυθμούς οριακής ανάπτυξης εντός τους τρέχοντος έτους διαπιστώνει η έκθεση Ιουνίου της ΕΥ Eurozone Forecast (EEF). Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΥ, μετά από τρία χρόνια συρρίκνωσης, το ΑΕΠ της Κύπρου αναμένεται να αυξηθεί φέτος με ρυθμό 0,3% ενώ προβλέπεται σταδιακή περαιτέρω αύξηση τα επόμενα χρόνια.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΕΥ, η πρόσφατη κατάργηση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων και η έγκριση των βασικών νομοθεσιών περί αφερεγγυότητας επανέφεραν την Κύπρο σε τροχιά χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Μνημονίου με την Τρόικα.
Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν τις προοπτικές της χώρας για επιστροφή στην ανάπτυξη.
Η επιστροφή της Κύπρου σε τροχιά χρηματοδότησης από τους διεθνείς δανειστές της, τονίζεται στην Έκθεση, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο καθώς η Κύπρος κινείται προς έξοδο από το Μνημόνιο και επιστρέφει στις αγορές. Θετική ένδειξη προς τούτο, αναφέρεται, αποτελεί η επιτυχής έκδοση του διεθνούς ομολόγου ύψους ενός δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου Απριλίου.
Σύμφωνα με την ΕΥ, δεδομένων των εξαγγελιών της κυπριακής κυβέρνησης για λήψη μέτρων τόνωσης της οικονομίας –τα οποία περιλαμβάνουν δαπάνες για έργα υποδομής με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την τόνωση της εγχώριας ζήτησης– η αύξηση του ΑΕΠ το 2016 αναμένεται να είναι ισχυρότερη (ρυθμός αύξησης 1,3%) από ότι αρχικώς προβλεπόταν. Αντίστοιχα, ισχυρότερη θα είναι η αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, φτάνοντας στο 2,2% το 2019.
Σημειώνεται ότι οι προοπτικές ανάπτυξης για το 2016 υποστηρίζονται και από τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη στην Ευρώπη αλλά και την προβλεπόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη της Ρωσίας.
Η Έκθεση επισημαίνει ότι ήδη υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης του κυπριακού τουρισμού μετά από την απότομη συρρίκνωση κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014.
Ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται το νησί, που αναλογεί στο 25% του συνόλου του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο, παρουσιάζει ανοδική πορεία. Από την άλλη, η κατάσταση στην Ελλάδα δημιουργεί κάποια αβεβαιότητα σε σχέση με την πορεία των οικονομικών της Κύπρου.
Η όποια σοβαρή επιδείνωση στην ελληνική οικονομία θα επηρεάσει την Κύπρο μέσω των στενών εμπορικών και χρηματοοικονομικών τους δεσμών, κάτι που θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη και ενδεχομένως να καθυστερήσει την αναμενόμενη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών.
Πηγή: Φιλελεύθερος

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY