Η “άλλη άποψη” με την Ελένη Αρτυματά!

Από: Χαρίκλεια Γίαγκου, Βαρνάβας Τιμοθέου

 

 

 

IMG_0190

Ονοματεπώνυμο: Ελένη Αρτυματά

Ημερομηνία Γέννησης: 16/05/86

Τόπος Γέννησης: Παραλίμνι

Σημαντικότερες Επιτυχίες:

2002

3η  Παγκόσμια Γυμνασιάδα Καεν Γαλλίας

2005

3η  Πανευρωπαϊκό Νεανίδων 100μ Κάουνας Λιθουανίας

5η  Πανευρωπαϊκό Νεανίδων 200μ Κάουνας Λιθουανίας

4η  Μεσογειακούς Αγώνες 200μ Αλμερία Ισπανίας

2007

2η  Bruno Zaouli 200m Μιλάνο Ιταλίας

Εξασφάλιση ορίου Ολυμπιάδας στα 200μ 23.18

2008

Πρόκριση στα προημιτελικά Ολυμπιάδας Πεκίνου

2η  Bruno Zaouli 200μ Banska Bystrica Σλοβακίας

2009

1η  Bruno Zaouli 200μ Banska Bystrica Σλοβακίας

1η   Μεσογειακούς Αγώνες 200μ Πεσκάρα Ιταλίας

3η  Μεσογειακούς Αγώνες 100μ Περσκάρα Ιταλίας

15η  Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 100μ Βερολίνο Γερμανίας

8η  Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 200μ Βερολίνο Γερμανίας

2010

 1η  Bruno Zaouli 200μ Marsa Μάλτας

6η  Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βαρκελώνη Ισπανίας

2012

 7η  Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ελσίνκι Φιλλανδίας

17η Ολυμπιακοί Αγώνες Λονδίνο Αγγλίας

2013

 1η  Bruno Zaouli 200μ Κάουνας Λιθουανίας

1η   Μεσογειακούς Αγώνες 200μ Μερσίνα Τουρκίας

3η  Μεσογειακούς Αγώνες 100μ Μερσίνα Τουρκίας

2η Μεσογειακούς Αγώνες 4χ100μ Μερσίνα Τουρκίας

 

IMG_0062

 

 

Αρχικά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνετε να με φιλοξενείτε στην εφημερίδα σας. Καλές δουλειές σας εύχομαι.

 

1) Πριν πόσα χρόνια και πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον αθλητισμό; Και πιο συγκεκριμένα με τον στίβο;

Η πρώτη μου επαφή με τον κλασσικό αθλητισμό ήταν σε ηλικία 10 χρόνων με τον πρώτο μου αγώνα στα 50μ. Αργότερα είχα επιλεγεί από το εθνικό πρόγραμμα Ε.Σ.Υ.Α.Α. Το Εθνικό Σχέδιο Υποστήριξης Αναπτυξιακού Αθλητισμού που γίνεται στα σχολεία για την επιλογή ταλέντων. Η παρότρυνση της οικογένειας μου και του πρώτου μου προπονητή Λευτέρη Κολοκούδια ήταν βέβαια καθοριστική.

2) Τι ήταν αυτό που σε κέρδισε στον στίβο και πιο συγκεκριμένα στα sprints (100m & 200m);

Όπως έχω προαναφέρει, από μικρή ηλικία φάνηκε η κλίση και το ταλέντο μου στους δρόμους ταχύτητας. Στην πορεία και με την πάροδο του χρόνου με κέρδισαν και ψυχικά τα δύο αυτά αγωνίσματα και χωρίς να το κρύβω, περισσότερο τα 200μ.

3) Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ασχοληθείς κανείς στην Κύπρο με τον κλασσικό αθλητισμό;

Η αλήθεια είναι πως στην Κύπρο ερχόμαστε αντιμέτωποι με αρκετές δυσκολίες αλλά για να είμαι και ακριβοδίκαιη υπάρχουν εννοείται και οι ευκολίες που δεν έχεις σε μια χαώδη μεγαλούπολη. Η κυριότερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε είναι η νοοτροπία που υπάρχει στην Κύπρο και η άγνοια για το πώς πρέπει κάποιος πρωταθλητής να γυμναστεί για αν φτάσει σε ψηλό επίπεδο.

4) Η Ελένη Αρτυματά εκτός από αθλήτρια, τι άλλο θα μπορούσε να είναι;

Νομίζω η απάντηση θα ήταν πάλι αθλήτρια, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο.

5) Στο ερώτημα πως φαντάζεσαι σε 5 χρόνια από σήμερα την Ελένη, πως θα απαντούσες;

Πολλές είναι οι σκέψεις μέσα στο μυαλό μου για το όταν αποχωρήσω από την ενεργό δράση. Θα ήθελα σίγουρα με κάποιο τρόπο να μείνω κοντά στον αθλητισμό και να βοηθήσω μέσα από την εμπειρία και τις γνώσεις μου.

6) Ποια θεωρείς ότι ήταν η κορυφαία στιγμής της αθλητικής σου καριέρας έως σήμερα;;

Ξεχωρίζω πολλές στιγμές μέσα απ’ αυτό το ταξίδι μου. Κορυφαία όμως, την συμμετοχή μου σε τελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

7) Εννοείται ότι ο αθλητισμός έχει πολλούς τρόπους τραυματισμούς, αρκετές αποτυχίες, απογοητεύσεις και στενοχώριες. Πως αντιμετωπίζεις όλες αυτές τις δύσκολες στιγμές; Από πού αντλείς δύναμη για να συνεχίσεις;

Αναπόφευκτα, ο αθλητισμός έχεις αρκετούς τραυματισμούς. Κάποια αγωνίσματα έχουν περισσότερες επιβαρύνσεις και είναι πιο επίπονα. Όλες οι αποτυχίες, απογοητεύσεις και στεναχώριες έχουν την ρίζα τους πάντα σ’ ένα τραυματισμό. Όχι ότι συνηθίζεται και πονάει λιγότερο, αλλά μαθαίνεις μέσα από τους τραυματισμούς, βγαίνεις πιο δυνατός και τους αντιμετωπίζεις διαφορετικά. Είναι γνωστό πως ο αθλητισμός έχει πολύ περισσότερες πίκρες απ’ ότι χαρές.

 

8) Τι θεωρείς το σημαντικότερο από όσα κέρδισες σε όλη σου την αθλητική πορεία; (π.χ. τρόπος σκέψης; Ενέργεια; Θέληση; Υπομονή; κλπ)

Θεωρώ ότι ο αθλητισμός μου έχει καλλιεργήσει ένα διαφορετικό χαρακτήρα κι αυτό το βλέπω τώρα μέσα από την καθημερινότητά μου. Έχω μάθει πως για να κερδίσω και να  πετύχω κάτι που θέλω,  πρέπει να το πιστέψω και να αγωνιστώ με υπομονή και περισσή θέληση γι’ αυτό όπως μέσα από τις προπονήσεις. Γενικότερα το σημαντικότερο θα έλεγα πως είναι ο τρόπος σκέψης που έμαθα να έχω.

 

9) Ως μία από τις σημαντικότερες αθλητικές μορφές της Κύπρου, τι θα συμβούλευες κάποιο νέο παιδί που θέλει να ασχοληθεί με τον κλασικό αθλητισμό;

Χαίρομαι που μου δίνεται  η ευκαιρία μέσω της εφημερίδας σας να αναφέρω κάποια συναισθήματα και εμπειρίες που κέρδισα από τον αθλητισμό και να δώσω τις συμβουλές μου. Ο στίβος είναι ένα μοναχικό άθλημα, σε κάποια παιδιά ίσως ταιριάζει σε κάποια ίσως όχι. Εδώ είναι που χρειάζεται ειδική βοήθεια για τις σωστές επιλογές των παιδιών. Το ότι μαθαίνεις να στηρίζεσαι στις δικές σου δυνάμεις, να ξέρεις πως η επιτυχία ή ακόμη κι η αποτυχία είναι αποτέλεσμα δικής σου προσπάθειας είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του στίβου απέναντι σ’ άλλα αγωνίσματα. Όμως, σημασία δεν έχει τόσο πιο άθλημα είναι το δημοφιλέστερο και ωραιότερο, το σημαντικό είναι μικροί και μεγάλοι να γυμναζόμαστε.

 

 

Το καλοκαίρι που πέρασε μ’ άφησε εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων λόγω τραυματισμού στην πελματιαία, συγκεκριμένα ρήξη της πελματιαίας απονευρωσίτιδας. Σημαντική η συμπαράσταση της οικογένειας μου όλους αυτούς τους μήνες, της ομοσπονδίας μου, του ΚΟΑ αλλά και του χορηγού μου ΟΠΑΠ Κύπρου. Με βάση τη διάγνωση του γιατρού μου, θα μπορώ να αρχίσω προπονήσεις σε μερικές εβδομάδες για τους επόμενους μεγάλους στόχους Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και Ολυμπιακοί Αγώνες.

 

 

Γιατί στην “άλλη άποψη” μας αρέσει η Ελένη Αρτυματά;

 

Η Ελένη Αρτυματά μας αρέσει γιατί είναι πρότυπο αθλήτριας, μα πάνω από όλα ανθρώπου, αφού συμμετέχει στα κοινά και συχνά στηρίζει φιλανθρωπικές οργανώσεις και ενέργειες. Η Ελένη είναι άτομο προς μίμηση για το ήθος της, το πάθος την για τον αθλητισμό, την πειθαρχία της και φυσικά τον ευγενή χαρακτήρα της.
IMG_1102

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY