Η Ευρωπαϊκή Κύπρος του ένδοξου παρελθόντος

Aπό: Άνδρεα Αντωνιάδου*

Ίσως ο τίτλος παραπέμπει στην όντως πλούσια ιστορία της Κύπρου, με απόδειξη τους ποικίλους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους που ξεπροβάλλουν για να συντελέσουν στις άλλες τόσες ομορφιές του μικρού αυτού νησιού, εντούτοις αυτό το άρθρο αναφέρεται στο ανεπίλυτο πρόβλημα της κυπριακής νοοτροπίας που παραμένει δυστυχώς απαράλλακτη από το παρελθόν μέχρι και σήμερα.

Χθες, 6 Μαρτίου 2015, πραγματοποιήθηκε ένα συνέδριο έπειτα από πρωτοβουλία του Hellenic Observatory, ενός ερευνητικού κέντρου του Πανεπιστημίου του LSE σε συνεργασία με το University of Nicosia και Neapolis University Pafos, με τίτλο «The Cyprus Recovery Plan: A Midterm Assessment». Στο συνέδριο αυτό συμμετείχαν πολλοί καταξιωμένοι ομιλιτές μεταξύ των οποίων ο κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο κ. Μάριος Κληρίδης, ο κ. Μιχάλης Σαρρής, η κα. Τούλα Ονουφρίου, ο κ. Marteen Verwey και άλλοι.

Το συνέδριο είχε ως θέμα το κούρεμα που έγινε πρόσφατα στο νησί, τις κοινωνικοπολιτικές επιπτώσεις, τους υδρογονάνθρακες και φυσικά το μέλλον. Πολλά ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τα οποία μου δημιούργησαν κάποιους εύλογους προβληματισμούς.

Ο κ. Πισσαρίδης πραγματοποίησε μία παρουσίαση κατά την οποία αποκάλυψε ότι το 72% των Κυπρίων δεν εμπιστεύονται την Κυβέρνησή τους. Αδιαμφισβήτητα δικαιολογημένο το αποτέλεσμα γι’αυτό και δεν προβάλλεται κάποια ένσταση επ’αυτού. Όμως, αρκετά ανησυχητικό θα έλεγα.

Ίσως αυτό να οφείλεται στην τρίτη εξουσία που είναι τα ΜΜΕ; Συχνά τα ΜΜΕ, όπως τόνισε ο κ. Πισσαρίδης αντί να ασχολούνται με την ούσια, καταπιάνονται με παράπλευρα ερωτήματα όπως το ποιος είπε τι, ξεχνόντας να παραθέσουν το αποτέλεσμα και να καταπιαστούν με αυτό και τις επιπτώσεις του. ‘Η με το ότι η κυβερνηση, όπως τόνισε ο κ. Σαρρής, δεν δείχνει απόλυτα σίγουρη με το πρόγραμμά της, αφήνοντας περιθώριο στην αντίθετη πλευρά να υποβιβάζει ακόμη περισσότερο αυτό το πρόγραμμα.

Η αναξιοπιστία προς του πολιτικούς ίσως επίσης οφείλεται στο ότι τα κόμματά τους χρηματοδοτούνται από πολίτες που τους ζητούν χάρες για αντάλλαγμα. Αυτό ειπώθηκε έπειτα από ερώτηση που τέθηκε από το κοινό. Εν ολίγοις όπως έκανε αντιληπτό ο κ. Πισσαρίδης δεν λειτουργεί τίποτα στην Κύπρο χωρίς το «φακελλάκι»  (με την έκφραση που χρησιμοποίησε εκείνος), κάνοντας ακόμη μια φορά αίσθηση στο κοινό ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα πράγματα στην Κύπρο.

Ακόμα ένα από τα κυριότερα ανακοινωθέντα του συνεδρίου ήταν η διιστάμενες απόψεις για την εξέλιξη του προγράμματος που εφαρμόστηκε στην Κύπρο από την Τρόικα. Εκεί ο Marteen Verwey, πρώην Επικεφαλής του προγράμματος για την Οικονομική Στήριξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φάνηκε υπέρμετρα αισιόδοξος για την πρόοδο του προγράμματος, λέγοντας πως το πρόβλημα παρουσιάστηκε πιο μεγάλο από ότι ήταν στην πραγματικότητα. Ο κ. Σαρρής και ο κ. Κληρίδης όμως, στη συνέχεια, διαφώνησαν μαζί του τονίζοντας πως εκείνοι δεν είναι τόσο αισιόδοξοι και πως το πρόβλημα διαιωνίζεται με την επιμονή των ίδιων πολιτικών στην ίδια καρέκλα. Ο κ. Πισσαρίδης μάλιστα δεν δίστασε να επικρίνει το γεγονός ότι στην Κύπρο συνεχίζουν να εκλέγονται οι ίδιοι πολιτικοί, παρ’όλα τα λάθη τους, με ποσοστό μείωσης για το κόμμα τους μόνο 3-4%, για παράδειγμα, ενώ σε άλλες χώρες οι πολιτικοί πληρώνουν ακριβά τα λάθη τους, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ελλάδας.

Το ότι κανένας δεν τιμωρείται στην Κύπρο είναι ευρέως αποδεχτό, παρόλο που η ατιμωρισία φαίνεται να εξαλείφεται σιγά σιγά. Είναι όντως να αναρωτιέται κανείς γιατί από το 2007 που η Κύπρος είχε ένα μεγάλο πλεόνασμα, βρέθηκε 5 χρόνια αργότερα ανάμεσα στους 2-3 χειρότερους διαχειρηστές οικονομίας. Ένα όμως είναι το σίγουρο: η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει, και πρέπει να αλλάξει γρήγορα.

Τα προαναφερθέντα γεγονότα δεν πρέπει να μας αφήσουν απροβλημάτιστους. Είναι καιρός να προχωρήσουμε μπροστά και να αφήσουμε πίσω αντιεπαγγελματισμούς, ωχαδερφισμούς, και την αναλγησία μας σε ότι συμβαίνει γύρω μας και να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι γινόμαστε ρεζίλι σε διεθνές επίπεδο. Είναι καιρός να αρχίσουμε να αντιδρούμε. Να αρχίσουμε να εμποδίζουμε ότι μας παίρνει πίσω αντί μπροστά.

*Πτυχιούχος LLB Law – University of Manchester/ μεταπτυχιακή φοιτήτρια LLM Corporate & Commercial law – London School of Economics

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY