Θεοφάνης Μιχαηλάς: Το τρέξιμο είναι η ευτυχία!

Από: Χαρίκλεια Γιάγκου*

received_10205963430661955

 

 

 

 

Ο Θεοφάνης Μιχαηλάς, είναι ένας νέος Κύπριος πρωταθλητής στα 800μ. και 1500μ. Κατάγεται από το χωριό Αυγόρου της Κύπρου, όπου και μεγάλωσε. Τα τελευταία 4 χρόνια ζει, προπονείται και σπουδάζει στην Αθήνα. Όνειρο του είναι να αντιπροσωπεύσει την Μεγαλόνησο μας στους Ολυμπιακούς αγώνες.

 

 • Πριν πόσα χρόνια περίπου και πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με το στίβο; Και για να ακριβολογούμε, πως κατέληξες να τρέχεις 800μ και 1500;

Με τον κλασικό αθλητισμό άρχισα να ασχολούμαι περίπου όταν ήμουν στην ηλικία των 14. Ήτανε ξεκάθαρο από τα πρώτα μου βήματα στο ταρτάν, ότι είχα κλίση προς τα αγωνίσματα αντοχής και ήμιαντοχής. Τα 800μ και 1500μ δεν αποτέλεσαν την πρώτη επιλογή μου καθώς ξεκίνησα με μεγαλύτερες αποστάσεις, όμως με την πάροδο των χρόνων κατέληξα σε αυτά τα δύσκολα και πολύ επίπονα αγωνίσματα.

 

 • Τι πιστεύεις πως ήταν αυτό που σε κέρδισες στον κλασσικό αθλητισμό, με αποτέλεσμα να αφοσιωθείς και να καθιερωθείς σε αυτό;

Από μικρός βλέποντας στην τηλεόραση αγώνες στίβου ένοιωθα ότι αυτό θέλω να ακολουθήσω. Μεγαλώσαμε βλέποντας τον ελληνικό στίβο στα καλυτέρα του Κεντέρης, Χαλκιά, Τσουμελέκα κ.α στην κορυφή του κόσμου το πάθος και η ένταση για την νίκη δεν θα μπορούσε να με αφήσουν ασυγκίνητο. Με το καιρό έγινε αναπόσπαστο και απαραίτητο κομμάτι στη ζωής μου. Το τρέξιμο είναι για μένα πλέον είναι η ευτυχία.

FB_IMG_1426107388203

 • Μέσα από τις εμπειρίες σου, πιστεύεις πως ένας Κύπριος αθλητής χρίζει της ανάλογης στήριξης και αναγνώρισης από τους αρμόδιους Κυπριακούς φορείς καθώς και το Κυπριακό κοινό;

Ο κλασσικός αθλητισμός στην Κύπρο του 2015 είναι το άθλημα που πάντα περνάει με ψιλά γράμματα,  είναι ο φτωχός συγγενής. Με δικαιολογία την κρίση ο κύπριος αθλητής δεν λαμβάνει δυστυχώς την κατάλληλη στήριξη από την ολόκληρη την πολιτεία. Η αναγνώριση είναι για τους λίγους, για τους κορυφαίους που ξεπερνούν τα όρια του νησιού μας. Τα Παγκύπρια πρωταθλήματα διεξάγονται πλέον σε άδεις κερκίδες. Ίσως αν τα ΜΜΕ πρόβαλαν περισσότερο τον κλασικό αθλητισμό να ήταν αλλιώς τα πράγματα.

 

 • Εδώ και μερικά χρόνια ζεις στην Αθήνα, πως προέκυψε η συγκεκριμένη μετακόμιση; Ήταν κάτι που επιδίωξες;

Εδώ και τέσσερα χρονιά ζω στην Αθήνα. Σπουδάζω στην γυμναστική ακαδημία. Επιδίωξα την μετακίνηση μου στην Αθήνα γιατί ήθελα να συνδυάσω σπουδές και πρωταθλητισμό στις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

 

 • Εννοείται, πως ο προπονητής σου διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην όλη πορεία των αθλητών, έτσι και στην δική σου. Για αυτό θα ήθελα σε τούτο το σημείο να μας πεις λίγα λόγια για τον πρώτο σου προπονητή κ. Λευτέρη Κολοκούδια και το προπονητή με τον οποίο γυμνάζεσαι τα τελευταία χρόνια κ. Χρήστο Παπαχρήστου.

Πράγματι ο προπονητής διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρολό στην πορεία του αθλητή. Νοιώθω πραγματικά πολύ τυχερός που συνεργάστηκα με δυο εξαιρετικούς προπονητές. Με τον κ. Λευτέρη Κολοκούδια έκανα τα πρώτα μου βήματα στο στίβο. Ήταν ένας εξαιρετικός προπονητής, παιδαγωγός που με βοήθησε και με προστάτευσε σε μίαν ευαίσθητη ηλικία. Χρωστάω πολλά στον κ. Κολοκούδια τον οποίο ευχαριστώ για όλα όσα μου πρόσφερες.

Μετά την μετακόμιση μου στην Αθήνα συνεργάζομαι με τον Έλληνα ομοσπονδιακό προπονητή Χρήστο Παπαχρήστο. Ο κ. Παπαχρήστος θεωρείται από τους κορυφαίους προπονητές μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων και νοιώθω εξαιρετικά τυχερός που είμαι στο γκρουπ του μαζί με άλλους σπουδαίους Έλληνες αθλητές. Είναι ένας πολύ κάλος άνθρωπος μα φυσικά και ένας σπουδαίος προπονητής. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπάρχει μια άψογη συνεργασία μεταξύ μας.

Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι ο κ. Παπαχρήστος με προπονεί , χωρίς να έχει κανένα οικονομικό αν όφελος καθώς είναι ομοσπονδιακός προπονητής της Ελλάδας και δεν ανταμείβεται για τις υπηρεσίες στους μη Έλληνες αθλητές και δυστυχώς η ομοσπονδία μας δεν μερίμνησε για αυτό.

 FB_IMG_1426107342804

 • Όπως όλα, έτσι και ο αθλητισμός έχει τις δύσκολες στιγμές του, αφού πλέον εννοείται ότι ο αθλητισμός έχει πάμπολλους τραυματισμούς, συχνά έχει κι αρκετές αποτυχίες, απογοητεύσεις και στενοχώριες. Πως αντιμετωπίζεις όλες αυτές τις στιγμές πόνου και απογοήτευσης; Από πού αντλείς δύναμη για να συνεχίσεις να αγωνίζεσαι;

Οι αποτυχίες καθώς και οι τραυματισμοί είναι σίγουρα μέρος του πρωταθλητισμού. Σημασία έχει να ξεπερνάς τις αποτυχίες και να βγαίνεις πιο δυνατός μέσα από αυτές.  Για δυο χρόνια είχα την ατυχία να τραυματιστώ στην αγωνιστική περίοδο και να χάσω όλους τους αγώνες. Είναι πολύ άσχημο να παλεύεις όλη την χρόνια και τελικά να μην μπορείς να αγωνιστείς, όλα αυτά όμως με πεισμώνουν και μου δίνουν δύναμη να το παλέψω ακόμη περισσότερο.

 

 • Ποιο θεωρείς το σημαντικότερο εφόδιο που έχεις αποκομίσει μέχρι την τώρα σου αθλητική πορεία;

Το πείσμα και η θέληση. Ο αθλητισμός μου έμαθε να μην τα παρατάω ποτέ και να παλεύω για τα όνειρα και τους στόχους μου.

 

 • Ποια συμβουλή θα έδινες σε ένα νέο παιδί που θα ήθελε να ασχοληθεί με τον στίβο;

Το πιο σημαντικό είναι να απολαμβάνει και να χαίρεται αυτό που κάνει. Να απολαμβάνει την κάθε μέρα στο γήπεδο. Αθλητισμός είναι κάτι περισσότερο  από μια νίκη ή μια επιτυχία.

 

 • Μέσα σε μερικές λέξεις, πως θα περιέγραφες την αθλητική σου πορεία – καριέρα έως σήμερα;

Μέσα σε μερικές λέξεις δεν μπορώ να περιγράψω αυτό που νοιώθω ή αυτό που σκέπτομαι όταν αναφέρομαι για την μέχρι τώρα πορεία μου. Παρά τις πολλές ατυχίες αλλά και αποτυχίες που πέρασα θα την χαρακτήριζα μια πορεία γεμάτο εκπλήξεις, ταξίδια, νίκες και ωραίες αναμνήσεις.

 

 • Τι άλλο να περιμένουμε από τον Θεοφάνη Μιχαηλά στο μέλλον;

Νοιώθω ότι έχω πολλά ακόμη να προσφέρω στον κυπριακό στίβο. Είμαι σε μια περίοδο που βελτιώνω συνεχώς τα ατομικά μου ρεκόρ στα 800μ καθώς και στα 1500μ πράγμα που μου επιτρέπει να ονειρεύομαι μεγάλες επιδόσεις και συμμέτοχες σε σπουδαίους αγώνες του εξωτερικού.

 

 

Ο Θεοφάνης Μιχαηλάς εκτός αγωνιστικού χώρου…

 • Τι άλλο θα μπορούσε να είναι ο Φάνος, εκτός από ένας εξαιρετικός αθλητής;

Πολλές φορές μου πέρασε από το μυαλό τι θα έκανα αν δεν είχα «μπλέξει» με τον αθλητισμό. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής δεν ξέρω τι πραγματικά θα έκανα, ίσως να ήμουν φοιτητής σε κάποιο οικονομικό πανεπιστήμιο για να ακολουθήσω το επάγγελμα του πατέρα μου. Βεβαία  με αυτό που πραγματικά θα ήθελα να ασχοληθώ είναι με θάλασσα. Έχω  μια απέραντη αγάπη για τη θάλασσα και το θαλάσσιο κόσμο.

 

 • Μετά το πέρας της αθλητικής σου καριέρας. Με τι θα ήθελες να ασχοληθείς;

Αυτό είναι κάτι που με προβληματίζει έντονα ακόμη. Ελπίζω να έχει σχέση με τον αθλητισμό αλλά με την κρίση που περνάμε δεν μπορούμε να μιλάμε με σιγουριά για τίποτα.

 

 • Με τι σου αρέσει να ασχολείσαι στον ελεύθερο σου χρόνο;

Ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύ λίγος έως ανύπαρκτος. Συνήθως τις Κυριακές προτιμώ να συναντώ φίλους και να απολαμβάνω μια ήσυχη βόλτα.

 

 • Ποιο πιστεύεις πως είναι το πιο τρελό σου όνειρο;

Τα πιο τρελά μου όνειρα είναι η συμμετοχή στους ολυμπιακούς αγώνες καθώς και ένας αγώνας στην Αμμόχωστο και στο γήπεδο του ΓΣΕ, εννοείται όχι σαν φιλοξενούμενος αλλά σε μια επανενωμένη ελεύθερη Κύπρο.

 

 • Ποιο αποτελεί το μεγαλύτερο σου πάθος;

Δεν θα μπορούσε να είναι άλλο εκτός από τον κλασσικό αθλητισμό.

 

 • Σε ποιο άτομο πιστεύεις πως έχεις απέραντη αδυναμία;

Απέραντη αδυναμία δεν θα μπορούσα να έχω μόνο σε ένα πρόσωπο. Είμαι στην Αθήνα μακριά από πολλά αγαπημένα πρόσωπα  Λόγω της προπόνησης σπάνια πλέον έρχομαι στην Κύπρο και μου λείπει η οικογένεια μου καθώς και οι παιδικοί μου φίλοι.

Με αφορμή αυτή την ερώτηση, θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για την υπομονή και για απέραντη τους στήριξη όλα αυτά τα χρόνια. Χωρίς την στήριξη τις οικογένειας μου τίποτα από αυτά δεν θα είχε γίνει.

 

 • Τι είναι αυτό που σε τρομάζει περισσότερο στη ζωή και τι αυτό που σε εξιτάρει;

Αυτό που με τρομάζει είναι να ξυπνήσω μια μέρα και να ανακαλύψω ότι δεν έχω πλέον όνειρα και στόχους. Αντίστοιχα αυτό που με εξιτάρει είναι να κυνηγώ τα όνειρα μου και να θέτω καινούργιους στόχους.

 

 • Τι είναι αυτό που ποτέ δε θα έκανες;

Αυτό που ποτέ δεν θα έκανα είναι να κάνω χρήση απαγορευμένων ουσιών.

 

 • Έχεις κάποια συνήθεια ή ασχολία που πιστεύεις πως δεν θα σταματήσεις ποτέ να κάνεις;

Να τρέχω. Όπως είπα και πιο πάνω πλέον το τρέξιμο έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι τις ζωής μου. Και μετά το τέλος τις αθλητικής μου καριέρας θα ήθελα να συνεχίσω να τρέχω καθώς είναι μια συνήθεια με πολλά οφέλη, σωματικά και ψυχικά.

 

 • Ποιο είναι το αθλητικό σου πρότυπο; Και ποιο είναι το πρότυπο σου ως άνθρωπος;

Κάποιο πρότυπο με την κλασσική έννοια δεν έχω. Πρότυπο μου είναι κάθε άνθρωπος αθλητής ή μη που παλεύει  και προσπαθεί για μια ιδέα, για ένα στόχο. Πρότυπα είναι κάθε με αθλητής με ειδικές ικανότητες ή σωματικές δυσκολίες, ο οποίος γίνεται μέσα από την προσπάθεια του παράδειγμα προς όλους μας, παράδειγμα που μας δείχνει πως όταν υπάρχει θέληση όλα γίνονται.

 

 • Ποιο αποτελεί το μότο της δικιάς σου ζωής;

Τι είναι το μότο είπαμε?

 

Γιατί μας αρέσει ο Θεοφάνης Μιχαηλάς στην “άλλη άποψη”.

Ο Θεοφάνης Μιχαηλάς μας αρέσει στην «άλλη άποψη» γιατί είναι ένα παιδί παράδειγμα προς μίμηση για ήθος του, για τον μαχητικό του ζήλο και για την απέραντη αγάπη του για τον κλασικό αθλητισμό. Είναι ένας νέος στην ηλικία των 23, που παραμέρισε όλες τις «κακές» συνήθειες και αφοσιώθηκε στο όνειρο. Το δικό του όνειρο! Ο στίβος της ζωής του. Δεν έχουμε παρά να του ευχηθούμε πολλές επιτυχίες, με πάμπολλα ρεκόρς.

FB_IMG_1426107313794

 

 

*Φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών- Πανεπιστήμιο Κύπρου

1 COMMENT

LEAVE A REPLY