Κατερίνα Γαβριηλίδου: Mια υποσχόμενη νεαρή ηγέτιδα

Από: Xαρίκλεια Γιάγκου, Βαρνάβας Τιμοθέου

Η Κατερίνα Γαβριηλίδου γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1988 στην Λευκωσία. Αποφοίτησε από το Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα το 2006 με άριστα, όπου κατέλαβε την πρώτη θέση στις Παγκύπριες εξετάσεις στον κλάδο των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Παρ’όλα αυτά ακολούθησε σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σπούδασε στον κλάδο Βusiness Studies του Lancaster University, ενώ μετέπειτα απέκτησε μεταπτυχιακό στην Ευρωπαϊκή Πολιτική από το London School of Economics and Political Science (LSE). Ακολούθως, έκανε πρακτική άσκηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα πολιτικής, φιλοσοφίας, και ιστορίας στο Oxford University. Έχει εργαστεί στον τομέα των Χρηματοοικονομικών στο Λονδίνο, ενώ το 2014 επιλέγηκε ως «Learner» από το World Innovation Summit for Education (WISE) του Qatar Foundation.

Είναι εκλεγμένο μέλος στο Συμβουλευτικό Σώμα Νέων του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «UN Habitat» όπου εκπροσωπεί την Ευρώπη. Επίσης, έχει επιλεγεί ως «Global Shaper» από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, και ως «Commonwealth Young Achiever» από το Συμβούλιο Νεολαίας της Κοινοπολιτείας.

Μεταξύ 2012-2015 συμμετείχε στο Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, όπου διετέλεσε Πρέσβειρα Νεολαίας για την ενεργό συμμετοχή των Νέων και το διαρθρωμένο διάλογο. Μέσα από την εν λόγω ιδιότητα έχει εκπροσωπήσει τους Κύπριους νέους σε συνέδρια νεολαίας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παραδείγματα αποτελούν: η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Νεολαίας το 2013 στην Λιθουανία, το Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας 2014 στην Σρι Λάνκα, και το παγκόσμιο συνέδριο «One Young World» στην Νότιο Αφρική. Παράλληλα, έχει εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή νεολαία σε συνόδους του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Συν των πιο πάνω, έχει επιλεγεί από το Harvard University για να λάβει μέρος στο πρόγραμμα «Harvard Project for Asian and International Relations» στο Χάρβαρντ, Ντουμπάι και Τόκυο, ενώ συμμετείχε στο Πρόγραμμα Νέων Ηγετών της Κοινοπολιτείας «33Fifty» στην Σκοτία, και σε πολλά άλλα συνέδρια.

Έχει γράψει άρθρα και εκθέσεις που έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως το Oxford Philosophical Society Review.

Τον Ιούνιο του 2016 η Κατερίνα Γαβριηλίδου βραβεύθηκε από την Βασίλισσα Ελισάβετ στα Ανάκτορα του Μπάκινχαμ στο Λονδίνο με το βραβείο «Queen’s Young Leaders Award», για το έργο της σε θέματα πολιτικής για την νεολαία και ενδυνάμωσης των νέων στην Κύπρο.

13694974_10206949647483302_1223830375_n

 • Παρά το νεαρό της ηλικίας σου, έχεις ένα πλούσιο βιογραφικό στις πλάτες σου. Μια βιογραφική ιστορία η οποία αναντίρρητα είναι γεμάτη από την έντονη δράση σου στα πολιτικά δρώμενα και προσανατολισμένη κυρίως στην προάσπιση των δικαιωμάτων των νέων. Πως ξεκίνησε αυτό το ταξίδι; Πιστεύεις ότι ήταν φυσική εξέλιξη για την Κατερίνα;

Όλα αυτά άρχισαν το 2012, όταν επέστρεψα από τις Βρυξέλλες όπου και έκανα την πρακτική μου άσκηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα ξεκίνησα να δραστηριοποιούμε εθελοντικά στο Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου για τους σκοπούς της Ευρωπαϊκής Συνόδου Νεολαίας που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο. Αυτή η εμπειρία, μου έδωσε την δυνατότητα να επιλεγώ ως εκπρόσωπος της Κυπριακής νεολαίας στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νέων στην Λιθουανία ένα χρόνο αργότερα. Επίσης, στη συνέχεια είχα επιλεγεί ως «Youth Ambassador» από το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η ενεργή συμμετοχή μου σε θέματα νεολαίας.

Τώρα, όσον αφορά αν ήταν φυσική εξέλιξη, πιστεύω πως ναι, γιατί ασχολούμαι με τα κοινά από πάρα πολύ νεαρή ηλικία, από τότε που φοιτούσα στο σχολείο συγκεκριμένα.

 

 • Το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, αποτέλεσε τον πρόδρομο για αυτό το ταξίδι;

Αναμφίβολα ήταν η αρχή για το έργο μου σε θέματα νεολαίας στην Κύπρο, γι’ αυτό και ευχαριστώ πάρα πολύ το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου για την ευκαιρία που μου έδωσε να συμμετέχω τόσο ως πρέσβειρα νεολαίας, αλλά και γενικότερα στα συνέδρια και στις δράσεις που έλαβα μέρος.

 

 • Πως έλαβες την απόφαση να δηλώσεις συμμετοχή για το βραβείο «The Queens Young Leaders Award»;

Είχα την τιμή να προταθώ από ένα διακεκριμένο άτομο στην Αγγλία, το οποίο γνώριζε για το έργο μου και θεώρησε ότι θα ήμουν κατάλληλη για αυτό το βραβείο. Με αποτέλεσμα όταν έγινε αυτή η πρώτη νύξη να μάθω περισσότερα για το πρόγραμμα και να κάνω αίτηση, έλεξαν τις δράσεις μου, αν ήταν όντως αληθή τα όσα έγραψα, και το αποτέλεσμα όλοι το γνωρίζουμε.

 

 • Στις εκλογές του περασμένου Μαίου, ήσουν «Αριστίνδην» υποψήφια βουλευτής. Πως αποφάσισες να αποδεχτείς την πρόταση αυτή; Ήταν ένας στόχος τον οποίο είχες θέσει για τον εαυτό σου; Και ποια ήταν η σημαντικότερη εμπειρία που αποκόμισες από το ταξίδι αυτό;

Αυτή η πρόταση προέκυψε πολύ ξαφνικά, και την αποδέχτηκα με μεγάλη χαρά γιατί πιστεύω ότι οι νέοι πρέπει να τολμούν, να παίρνουν πρωτοβουλίες, και να είναι ενεργοί πολίτες. Γενικότερα όμως υπήρξε μεγάλη σύνδεση με τις σπουδές μου αλλά και με την δράση μου σε θέματα νεολαίας.

Ήταν σίγουρα μια πολύ σημαντική εμπειρία, γιατί έμαθα πολλά για το πολιτικό σύστημα της χώρας μας. Εκτός από αυτό, είδα ότι πάρα πολλοί νέοι συνάνθρωποι μας ενδιαφέρονται για το μέλλον της Κύπρου, γεγονός που με γέμισε με δύναμη και στήριξη σε αυτό τον δύσκολο αγώνα. Μέσα από αυτό το ταξίδι, ήρθα πιο κοντά στην Κυπριακή κοινωνία και στην πραγματικότητα της, αφού γνώρισα ανθρώπους που δεν περιορίζονταν μόνο στον κύκλο των νέων.

13734670_10206949917290047_1612625645_n

 • Πιστεύεις πως ήταν αρκετά νωρίς για να ασχοληθείς με την κυπριακή πολιτική σκηνή;

Προσωπικά θεωρώ πως ήταν κάπως νωρίς διότι η πρόταση προέκυψε ξαφνικά. Παρ’ όλα αυτά αποδέχτηκα, και σήμερα δύο μήνες αργότερα δεν το μετανιώνω.

 

 • Δηλαδή, στο μέλλον είναι πιθανό να σε ξαναδούμε σε κάποιο ψηφοδέλτιο;

Ναι, θα το ήθελα.

 

 • Η κυπριακή πολιτική, εξαιρεί σε μεγάλο βαθμό τους νέους ανθρώπους αλλά και τις γυναίκες. Κάτι το οποίο φαίνεται ξεκάθαρα από τα ποσοστά συμμετοχής των νέων ανθρώπων και γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Τι πιστεύεις ότι πρέπει να αλλάξει για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο;

Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή της νοοτροπίας στην Κυπριακή κοινωνία και να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες, τόσο στους νέους ανθρώπους όσο και στις γυναίκες.

 

 • Η αλλαγή αυτή από που πιστεύεις ότι πρέπει να προέλθει; Είναι ένα πολυδιάστατο ζήτημα;

Σίγουρα είναι ένα πιο πολυδιάστατο θέμα, γιατί διαδραματίζει σημαντικό ρόλο η παιδεία, η οικογένεια, κι άλλοι παράγοντες. Φυσικά, η αλλαγή αυτή θα γίνει σταδιακά, αφού πρώτα προβληθούν περισσότερα παραδείγματα νέων και γυναικών που είναι επιτυχημένοι.

 

 • Ως Κατερίνα, τι θα ήθελες να κάνεις για να επέλθει αυτή η αλλαγή;

Σίγουρα θα ήθελα να συμβάλω στην ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, όσο και στο ίσο δικαίωμα συμμετοχής των νέων στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα. Μέσω των διάφορων οργανισμών που είμαι μέλος έχω την ευκαιρία να συμμετέχω σε δράσεις που έχουν ως στόχο ακριβώς αυτό.

 

 • Το μέλλον σου ανήκει, όντας νέα και πολύ υποσχόμενη γυναίκα. Ποιους στόχους θα ήθελες να υλοποιήσεις; Υπάρχει για ‘σενα ένα συγκεκριμένος μεγάλος πόθος;

Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο στόχο στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή, και πιστεύω ότι με αυτά που κάνω αυτόματα πολλές επιθυμίες μου πραγματοποιούνται.

 

 • Οι εμπειρίες σου, παρά το νεαρό της ηλικίας σου είναι υπεράριθμες. Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσεις μία ως την πιο πολύτιμη, ποια θα ήταν αυτή και γιατί;

Θα ξεχώριζα την εκλογή μου στο Συμβουλευτικό Σώμα Νέων του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «UN Habitat». Σε αυτές τις εκλογές περισσότεροι από 90,000 νέοι από όλο τον κόσμο ψήφισαν τους νεαρούς εκπροσώπους τους, δύο σε κάθε ήπειρο. Έτσι οι νέοι της Ευρώπης επέλεξαν εμένα και ακόμη ένα νέο από την Γερμανία. Το να εκλέγετε κανείς σε ένα τόσο σημαντικό ρόλο θα έλεγα ότι τον γεμίζει αυτοπεποίθηση και τον ωθεί στο να συνεχίσει.

 

 • Οι δράσεις σου, όπως και οι εμπειρίες μου είσαι πολλές. Μπορείς να μας κάνεις αναφορά σε μία από τις πιο σημαντικές δράσεις σου;

Σίγουρα θα ξεχώριζα την συμμετοχή μου στο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας στη Σρι Λάνκα το 2014, όπου ήμουν πρόεδρος της επιτροπής για θέματα νεανικής επιχειρηματικότητας. Εκεί καταφέραμε να εντάξουμε την πρόταση που αφορούσε τα θέματα νεανικής επιχειρηματικότητας μέσα στην ανακήρυξη των νέων, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ανακύρηξη αυτή παραδώθηκε στην συνέχεια στον Γενικό Γραμματέα τον Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν και σε άλλους παγκόσμιους ηγέτες.

 

 • Πάμε σε ένα εντελώς διαφορετικό θέμα συζήτησης, το οποίο απασχολεί έντονα αυτό το διάστημα πολλά νέα παιδιά. Ως γνωστόν, κατέλαβες θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά έλαβες την απόφαση να συνεχίσεις τις σπουδές σου στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στον Ηνωμένο Βασίλειο. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σε οδήγησαν σε αυτή την απόφαση;

Έλαβα αυτή την απόφαση γιατί ήθελα ξεκάθαρα να σπουδάσω στο εξωτερικό, δεν ήταν θέμα σύγκρισης των πανεπιστήμιων. Αναμφίβολα, το επίπεδο του Πανεπιστήμιου Κύπρου είναι πολύ ψηλό, απλά προσωπικά αναζητούσα την εμπειρία του εξωτερικού.

 

 • Ποια συμβουλή θα έδινες σε ένα νέο παιδί το οποίο θα ήθελε να δραστηριοποιηθεί στον αντίστοιχο τομέα με τον δικό σου;

Θα του έλεγα να ακολουθήσει τα όνειρα του, να έχει αυτοπεποίθηση, και να διεκδικεί τα δικαιώματα του.

Γιατι μας αρέσει η Κατερίνα Γαβριηλίδου στην “άλλη άποψη”;

Η Κατερίνα Γαβριηλίδου μας αρέσει στην άλλη άποψη γιατί είναι μια νέα, δυναμική, γυναικεία και πολύ υποσχόμενη παρουσία στα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου κι όχι μόνο. Mε ύστατη σύγχρονη επιτυχία της να αποτελεί η επιλογή της μεταξύ χιλιάδων νέων, από 45 διαφορετικές χώρες της Κοινοπολιτείας στους 60 εξαίρετους. Η νεαρή Κατερίνα Γαβριηλίδου έγινε η πρώτη Κύπρια, η οποία βραβεύτηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ με το βραβείο Queen’s Young Leaders Award, ένα βραβείο που κέρδισε με το σπαθί της μέσα από την ανιδιοτελή προσφορά της στα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα, μια πολυεπίπεδη δράση που απώτερο σκοπό έχει την προάσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων των νέων στην εργασία, την εκπαίδευση και την κοινωνική ενσωμάτωση. Η συντακτική ομάδα, εύχεται στην Κατερίνα το βραβείο αυτό να αποτελεί την αρχή μιας λαμπρής πορείας! Καλή συνέχεια Κατερίνα!

13713445_10206949794326973_1505603406_n

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY