Κυπριακό: Εφικτή αλλά όχι πιθανή μια συμφωνία

Από: DLF / Κώστας Συμεωνίδης

Σε εξέλιξη βρίσκονται από προχθέςς στην Ελβετία οι νέες διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Αν και τα μηνύματα είναι αρκετά θετικά, το ερώτημα είναι κατά πόσον θέλει όντως τη λύση η Τουρκία.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Γερμανικής Ραδιοφωνίας, εκείνοι που θέλουν σίγουρα την επίλυση του Κυπριακού είναι οι νέοι άνθρωποι. “Η κυβέρνησή μας”, λέει ένας νεαρός ελληνοκύπριος με φίλους και στις δυο πλευρές της διχοτομημένης Λευκωσίας, “θέλει να της επιστραφούν εκτάσεις, αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Γι΄ αυτό θα έπρεπε απλά να γκρεμίσουμε το τείχος και να συμβιώσουμε αρμονικά. Η διχοτόμηση (…) στην πόλη μας είναι απλώς τρέλα”. Οι γονείς του βλέπουν το θέμα βέβαια τελείως διαφορετικά, όπως παραδέχεται. Σύμφωνα με την ελληνοκυπριακή πλευρά, το μεγάλο αγκάθι ήταν και παραμένουν οι 35.000 τούρκοι στρατιώτες στα κατεχόμενα. “Εν έτει 2017”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, “οι συμπολίτες μας στο νότο δεν μπορούν να αποδεχθούν να υπόσχεται μια τρίτη χώρα εκτός Κύπρου την κυριαρχία, αλλά την ίδια ώρα να διαθέτει εδώ έναν ολόκληρο στρατό. Αυτό δεν γίνεται, ειδικά αν πρόκειται για την Τουρκία”.

Στα χέρια του Ερντογάν η λύση;

Ο διευθυντής του γραφείου του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ (πρόσκειται στο γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα) στην Κύπρο Χούμπερτ Φάουστμαν σταθμίζει ως εξής τις πιθανότητες να υπάρξει λύση στην Ελβετία: “Μια συμφωνία στην Ελβετία είναι εφικτή, αλλά κατά την άποψή μου όχι πιθανή. Αποφασιστικής σημασίας είναι πώς θα τοποθετηθούν οι δυο πλευρές στο θέμα της ασφάλειας. Και σε ποιο βαθμό η τουρκική πλευρά θα προσεγγίσει την ελληνική στο θέμα του δικαιώματος ανάμειξης της Τουρκίας και της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας, σε βαθμό δηλαδή που να μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ελληνοκυπριακή πλευρά (…)”.

Όσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις των κκ. Αναστασιάδη και Ακιντζί, οι συνομιλίες μπορεί να οδηγηθούν τάχιστα σε νέο ναυάγιο εάν δεν υπάρξουν θετικά μηνύματα από την Άγκυρα, εκτιμά και ο Γιοχάνες Νταλ από το Ινστιτούτο Γκαίτε της Λευκωσίας: “Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα κινηθεί ο Ερντογάν. Σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει το γεγονός ότι θα βελτίωνε πολύ το διεθνές του κύρος, εάν συνέβαλε με εποικοδομητικό τρόπο στην εξεύρεση λύσης. Ενδεχομένως όμως η απόσταση προς την ΕΕ να είναι τόσο μεγάλη που να μην τον ενδιαφέρει πώς τον βλέπει η ΕΕ. Και να τηρήσει σκληρή γραμμή”. Πόσο μάλλον που στην παρούσα φάση και μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα ο Ερντογάν είναι πολιτικά ισχυρός όσο ποτέ άλλοτε.

capital.gr

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY