Λεοντία Καλλένου

Λεοντία Καλλένου: Τα όνειρα σημαίνουν πολλά αλλά από μόνα τους δεν πραγματοποιούνται.

Από: Χαρίκλεια Γιάγκου*

 

10928149_10203300007688495_103046273_n

 

 

Η Λεοντία Καλλένου γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου του 1994 και κατάγεται από το Δάλι. Κατέχει το Παγκύπριο ρεκόρ στο ύψος με 1,92m στον ανοιχτό στίβο. Το Φθινόπωρο του 2012, η Λεοντία μετακομίζει στις ΗΠΑ για να ξεκινήσει τις σπουδές της με αθλητική υποτροφία στον κλάδο business management and marketing, πιο συγκεκριμένα στο University of Georgia, όπου και εντάσσεται στην ομάδα στίβου του Πανεπιστημίου και στο όποιο φοιτά, Georgia Bulldogs. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Λεοντία για δύο συνεχόμενες χρονιές κατάφερε να είναι η πρώτη στο ύψος στους Παναμερικανικούς.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες για το βιογραφικό της κύπριας αθλήτριας μπορείτε να ανατρέξετε:  http://en.wikipedia.org/wiki/Leontia_Kallenou

 

 

 

 

 

 

 

 • Καταρχήν, για πες μας.. πως είναι η ζωή στην Αμερική; Η μετάβαση από την μικρή μας Κύπρο, στην Αμερική πως σου φάνηκε;

Γενικά, είμαι από τους ανθρώπους που τολμούν και αναζητούν αλλαγές στην ζωή τους. Για αυτό λοιπόν, αποφάσισα να πάω Αμερική και να δοκιμάσω κάτι καινούργιο, με την ελπίδα ότι θα γίνω καλύτερη. Ήμουν ενθουσιασμένη με την απόφαση μου και έτσι η μετάβαση ήταν αρκετά καλή. Σίγουρα υπήρξαν και εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες, αλλά στην τελική αποδεικνύεται ότι όλα άξιζαν τελικά.

 

 • Πριν πόσα χρόνια και κάτω από ποιες συνθήκες ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον στίβο;

Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που αγαπά και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον αθλητισμό. Η μητέρα μου είναι γυμνάστρια και ο πατέρας μου παρά το βαρυφορτωμένο του πρόγραμμα πάντα βρίσκει χρόνο για να αθλείται. ‘Έτσι, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και κόπο έγινα κι εγώ λάτρης του αθλητισμού και πλέον ο αθλητισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Στην αρχή της αθλητικής μου πορείας δοκιμάστηκα σε διάφορα αθλήματα στα οποία όμως δεν κατάφερα να ξεχωρίσω τόσο πολύ. Παρόλα αυτά, στα δέκα μου χρόνια, μια ιδιαίτερη ευκαιρία μου δόθηκε στο Δημοτικό όπου επιλέχθηκα από τους γυμναστές του Γ.Σ.Π να προπονούμε στις ακαδημίες. Εκεί δοκιμαστήκαμε σε όλα τα αθλήματα του στίβου κι ενώ ξεκίνησα με το τρέξιμο κατέληξα να έχω μια ιδιαίτερη κλίση κι ενδιαφέρον στο άλμα εις ύψος, το οποίο και λάτρεψα. Επιπλέον, γνώρισα πολλά άτομα τα οποία είχα κοινά ενδιαφέροντα με αποτέλεσμα να δεθώ απευθείας μαζί τους.

 10934336_10203300007768497_1109544867_n

 • Πόσο εύκολο ή δύσκολο θεωρείς ότι είναι να ασχοληθείς κανείς στην Κύπρο με τον στίβο και πιο συγκεκριμένα με το ύψος;

Μπορεί η Κύπρος μας να μην είναι η πιο εξελιγμένη χώρα στον κόσμο αλλά σίγουρα μπορεί να μας προσφέρει πολλά. Ας μην ξεχνάμε τα τόσα ταλέντα που ανάδειξε και συνεχίζει να αναδεικνύει ακόμα. Χωρίς αμφιβολία εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον αθλητή αλλά για εμένα το πιο σημαντικό είναι η ψυχή. Αν πραγματικά το θες θα βρεις τρόπο όπου και αν είσαι.

 

 • Θεωρείς απαραίτητη την μετάβαση των αθλητών μας στο εξωτερικό για να μπορέσουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα; (Αν ναι, γιατί; Τι είναι δηλαδή αυτό που δεν έχουμε στην Κύπρο.. π.χ. ιδανικούς χώρους εκγύμνασης;)

Δεν θεωρώ απαραίτητη τη φυγή των αθλητών στο εξωτερικό λόγω του ότι ο κάθε ένας από εμάς είναι διαφορετικός. Κάποια άτομα δεν προσαρμόζονται εύκολα στις αλλαγές και η μεταβίβαση αυτή μπορεί να τους κάνει κακό. Επίσης, είναι πιθανόν ο καινούργιος κόσμος να τους μαγέψει και να τους κάνει να χάσουν την αυτοσυγκέντρωση τους. Από την άλλη όμως, κάποια άτομα σαν και εμένα, χρειάζονται μια αλλαγή στη ζωή τους η οποία θα τους ανανέωση και θα τους γεμίσει τις μπαταρίες.

 • Εννοείται, πως ο προπονητής σου διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην όλη πορεία των αθλητών, έτσι και στην δική σου. Για τούτο σε καλώ να μας αναφέρεις λίγα λόγια για τον πρώτο σου προπονητή και για τον προπονητή σου σήμερα στην Αμερική.

Τα πρώτα μου άλματα τα έκανα σε αρκετά νεαρή ηλικία, περίπου 10 χρονών. Ήμουν πολύ αδέξια και δεν πίστευα ούτε κατά διάνοια  πως κάποια μέρα θα φτάσω μέχρι εδώ. Ο πρώτος άνθρωπος που πίστεψε σε εμένα και στις δυνατότητες μου ήταν ο κ. Λουκάς Καλογήρου. Μετά τις ακαδημίες του ΓΣΠ άρχισα να προπονούμαι μαζί του. Ξεκινήσαμε  κυριολεκτικά από το μηδέν αλλά με σκληρή δουλειά βελτιωνόμουν όλο και περισσότερο. Με τον ζήλο του για προπόνηση με έκανε να αγαπήσω το άθλημα και να το συμπεριλάβω ως ένα κομμάτι της ζωής μου παρά το νεαρό της ηλικίας μου. Όσα χρόνια και αν περάσουν δεν θα ξεχάσω ποτέ τον άνθρωπο που με έκανε αθλήτρια μα πάνω από όλα αυτόν που με αγάπησε και με αγκάλιασε σαν να ήμουν δική του κόρη.  Είναι αξιοσέβαστος άνθρωπος ο κ. Λουκάς και οφείλω σε αυτόν  πολλά.  Μεγαλώνοντας όμως, άνοιξα μια καινούργια σελίδα στην καριέρα μου αφού πήρα την απόφαση να σπουδάσω Αμερική και να προπονούμε πλέον με τον κ. Πέτρο Κυπριανού.  Δεν μετάνιωσα ποτέ που πήρα αυτή την απόφαση αφού στην πορεία, έμεινα έκπληκτη με τις γνώσεις του για το άλμα εις ύψος και το πόσο καλά κατέχει το θέμα. Μαζί δουλέψαμε τις λεπτομέρειες  και φτιάξαμε πολλά πράγματα στην τεχνική μου.  Έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά τα τελευταία χρόνια και σε αυτό οφείλω τις επιτυχίες μου.

 • Η Λεοντία Καλλένου τι άλλο θα μπορούσε να είναι εκτός από αθλήτρια στίβου;

Ενδιαφέρουσα ερώτηση! Το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό είναι ζαχαροπλαστεία αλλά μάλλον αυτό είναι και το απωθημένο! Με λίγη περισσότερη σκέψη θα έλεγα ταξιδιώτισσα, αφού λατρεύω να εξερευνώ άλλα μέρη, να μαθαίνω καινούργιους πολιτισμούς και να γνωρίζω συνεχώς ανθρώπους.

 

 • Στο ερώτημα πως φαντάζεσαι την Λεοντία με το πέρας της αθλητικής σου καριέρας τι θα απαντούσες;

Πολλά είναι αυτά που φαντάζομαι, ελπίζω και ονειρεύομαι με το πέρας της αθλητικής μου καριέρας. Το μόνο σίγουρο όμως, είναι πως θέλω να κάνω κάτι παραγωγικό, οποίο μέσα από τις εμπειρίες μου και τα βιώματα μου να μπορώ να βοηθώ τον κόσμο. Αλλά για το παρόν στάδιο, ας ελπίσουμε πως το πέρας της καριέρας μου θα αργήσει να έρθει!

 

 • Ποια θεωρείς ότι ήταν η κορυφαία στιγμής της αθλητικής σου καριέρας έως σήμερα;; (Αν και νομίζω ήδη ξέρω την απάντηση!)

Είναι δύσκολο να καθορίσω την κορυφαία στιγμή της καριέρας μου αφού νιώθω την κάθε στιγμή να είναι το ίδιο μοναδική και ξεχωριστή. Εννοείται πως το γεγονός ότι κέρδισα τον τίτλο της πρωταθλήτριας Αμερικής σε δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα στίβου είναι χωρίς αμφιβολία εντυπωσιακό. Όμως, για εμένα αυτό που έχει μεγαλύτερη ουσία είναι η επίδοση και η απόδοση μου ως αθλήτρια. Για αυτό ακριβώς τον λόγο θεωρώ πως η κορυφαία στιγμή της καριέρας μου ήταν τον Μάιο στο Kentucky όπου ξεπέρασα το 1,92cm επιτυγχάνοντας έτσι νέο ατομικό και Παγκύπριο ρεκόρ.

10933299_10203300006848474_1577726160_n

 • Εννοείται ότι ο αθλητισμός έχει πολλούς τρόπους τραυματισμούς, αρκετές αποτυχίες, απογοητεύσεις και στενοχώριες. Πως αντιμετωπίζεις όλες αυτές τις δύσκολες στιγμές; Από πού αντλείς δύναμη για να συνεχίσεις;

 

Οι τραυματισμοί, οι δυσκολίες και οι απογοητεύσεις στην ζωή κάποιου αθλητή πάνε δυστυχώς χέρι-χέρι. Σε όποιο επίπεδο κι αν βρίσκεσαι πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να υποστείς τις σκληρές στιγμές του αθλητισμού γιατί απλούστατα αποτελούν μέρος του παιχνιδιού. Έτσι κι εγώ, ως αθλήτρια έχω περάσει αρκετούς τραυματισμούς, σε διάφορα μέρη του σώματος μου. Κάποιοι ήταν πιο επικίνδυνοι από κάποιους άλλους αλλά ευτυχώς δεν μου έχει τύχει ποτέ κάτι το πολύ σοβαρό για να χρειαστώ την οποιαδήποτε επέμβαση. Όσον αφορά τις αποτυχίες και τις απογοητεύσεις ήταν αμέτρητες. Έμαθα όμως πάντα να βρίσκω κάτι το θετικό σε κάθε εμπειρία και να μαθαίνω μέσα από αυτή. Θεωρώ πως αυτή ακριβώς είναι η μαγεία του αθλητισμού! Με πληγώνει, με πονάει αλλά δεν λέω με τίποτα να τα παρατήσω γιατί πολύ απλά είναι η ζωή μου. Η αγάπη μου για τον αθλητισμό είναι τόσο μεγάλη που μου δίνει δύναμη να πολεμώ για τα όνειρα μου και να τα κάνω πραγματικότητα.  Κλείνοντας, όπως πολύ σωστά λέει και η αδελφή μου, “επιτρέπετε να πέσεις αλλά επιβάλετε να σηκωθείς.”

 

 • Τι θεωρείς το σημαντικότερο από όσα κέρδισες σε όλη την μέχρι σήμερα αθλητική σου πορεία;

Μέσα σε αυτό το υπέροχο ταξίδι του αθλητισμού έχω κερδίσει πολλά που με άλλαξαν και με καλλιέργησαν ως χαρακτήρα. Το πιο σημαντικό όμως είναι η δύναμη της θέλησης και της επιμονής. Ο ζήλος και η πειθαρχία με έκαναν να προσπαθώ κάθε μέρα και πιο πολύ για να πετύχω αυτό που ονειρεύομαι και να μην τα παρατάω.

 • Ως μία από τις σημαντικότερες νεαρές αθλήτριες της Κύπρου κι όχι μόνο, τι θα συμβούλευες ένα παιδί που θα σου εξέφραζε ότι ονειρεύεται να κάνει πρωταθλητισμό;

Τα όνειρα σημαίνουν πολλά αλλά από μόνα τους δεν πραγματοποιούνται. Ο πρωταθλητισμός και η επιτυχία θέλει κότσια και πείσμα. Στο χέρι σου είναι να πολεμήσεις για αυτό που θες μέχρι τέλους, μέχρι να το πραγματοποιήσεις. Φυσικά, η ζωή δεν τα φέρνει πάντοτε όπως τα θέλει κανείς. Το θέμα είναι πως κανείς μέσα από τις δυσκολίες και τα λάθη, πρέπει να κράτα τα θετικά στοιχεία και να προχωρά. Κάθε δυσκολία είναι μια εμπειρία που βοηθά το άτομο να εξελιχθεί. Το δικό μου το ταξίδι δεν αποτελεί εξαίρεση αφού συνάντησα κι εγώ πολλά εμπόδια που έκαναν όλο και πιο δύσκολο το έργο μου. Παρόλα αυτά, έμαθα να σηκώνομαι ακόμα πιο δυνατή μετά από κάθε πτώση και να σφίγγω τα δόντια. Στην τελική το μυαλό και η καρδιά είναι αυτά που έχουν την δύναμη να αλλάξουν τα πάντα. Απόλαυσε το ταξίδι λοιπόν και κράτα γερά!

 

 • Αν το υποτιθέμενο νέο παιδί θα ήθελε να ασχοληθεί πιο συγκεκριμένα με τον στίβο και το ύψος, θα του έλεγες κάτι διαφορετικό; αν ναι, γιατί;

Θα τον συμβούλευα να ασχοληθεί με αυτό που τον γεμίζει πραγματικά και το κάνει να αισθάνεται χαρά και ζωντάνια. Μόνο έτσι θα πετύχει, γιατί με το ζόρι τίποτα δεν γίνεται!

 

 • Πως θα περίγραφες την μέχρι σήμερα πορεία σου στα αθλητικά δρώμενα;

Θα έλεγα πως η πορεία μέχρι σήμερα βρίσκεται σε καλό σημείο. Είμαι περήφανη για όλα όσα κατάφερα μα συνάμα είμαι διψασμένη για περισσότερες επιτυχίες αφού δεν έφτασα εκεί που θέλω ακόμη.

 • Τώρα ας ασχοληθούμε και με την Λεοντία εκτός αθλητισμού.
 • Με τι σου αρέσει να ασχολείσαι στον ελεύθερο σου χρόνο;

Μου αρέσει να περνώ χρόνο με την οικογένεια μου και τους φίλους μου κάνοντας απλά καθημερινά πράγματα ή να πηγαίνω θάλασσα αν έχει το κατάλληλο καιρό. Ακόμα λατρεύω να κατασκευάζω κάρτες και να τις διακοσμώ. Δεν μπορώ να παραλείψω όμως την αγάπη μου για να φτιάχνω γλυκά!

 

 • Τι θυμάσαι να κάνεις από παιδί, που ακόμη συνεχίζεις να κάνεις με την ίδια λαχτάρα;

Από παιδί θυμάμαι να περνώ αμέτρητες ώρες με τις γιαγιάδες και του παππούδες μου, να εξερευνώ τη φύση με τα ξαδέρφια μου και να κοιμάμαι σε σκηνές και μπαλκόνια. Αυτές οι γλυκές στιγμές που μου γεμίζουν την καρδιά και που ποτέ δε θα πάψουν να μου δίνουν χαρά.

 • Τι είναι αυτό που σε φοβίζει περισσότερο στη ζωή;

Να χάσω τους ανθρώπους που αγαπώ και σημαίνουν τα πάντα για εμένα.

 

 • Ποιο είναι το άτομο που θεωρείς ότι έχεις περισσότερη αδυναμία;

Στην αδελφή ψυχή μου, την Ειρήνη.  (ελπίζω να μην το διαβάσει!)

 

 • Πως θα περίγραφες την ιδανική μέρα για την Λεοντία;

Μια ιδανική μέρα για εμένα είναι να ξυπνήσω υγιής και ξεκούραστη από το ζεστό μου κρεβατάκι, να φάω ένα πλούσιο πρωινό και να ετοιμαστώ για προπόνηση. Να πραγματοποιήσω την  προπόνηση μου με επιτυχία και να νιώθω σίγουρη για τις δυνατότητες μου. Έπειτα, θα ήθελα να βρεθώ με τα αγαπημένα μου πρόσωπα και να κάνουμε όλοι μαζί μια εξόρμηση στην παραλία. Να μείνουμε εκεί μέχρι το βράδυ όπου θα διασκεδάζουμε με μουσική και χορό. Παρέλειψα να αναφέρω πως στην ιδανική αυτή μέρα δεν υπάρχουν ούτε θερμίδες ούτε και προβλήματα!!

 • Ποιος θεωρείς ότι είναι ο τρελός σου πόθος;

Να κάνω bungee jumping!! Μπορεί να φοβάμαι αλλά είναι ήδη γραμμένο στην  λίστα με τα πράγματα που θέλω να κάνω στο μέλλον.

 

 

 • Τι θα ήταν αυτό που δεν θα έκανες ποτέ;

Να πληγώσω ή να κάνω κακό σε κάποιον εσκεμμένα.

 

 • Τι είναι αυτό που δεν θα σταματήσεις να κάνεις ποτέ;

Να ευχαριστώ τους γονείς μου για όλα όσα έκαναν για εμένα και να τους το ανταποδίδω με μια ζεστή αγκαλιά κι ένα χαμόγελο.

 

 • Ποιο είναι το πρότυπο σου;

Πρότυπο μου αποτελούν οι άνθρωποι με σωματικές δυσκολίες οι οποίοι δεν τα επαναπαύονται λόγω των προβλημάτων τους. Πραγματικά συγκινούμε μπροστά στην τρομερή ψυχική τους δύναμη και θέληση. Πιστεύω ακράδαντα πως αυτά είναι τα άτομα που πραγματικά αξίζουν τον θαυμασμό μας.

 

 

Γιατί μας αρέσει η Λεοντία Καλλένου στην «άλλη άποψη»

Η Λεοντία Καλλένου μας αρέσει στην «άλλη άποψη» γιατί είναι ένα νεαρό κορίτσι που εκτός από τις αθλητικές τις επιδόσεις διακρίνεται και για το χαρακτήρα της. Κορίτσι με ήθος, πείσμα, θέληση και δυναμικότητα! Μία αθλήτρια η οποία αντιπροσωπεύει την Κύπρο μας επάξια σε παγκόσμιο επίπεδο, με πολλές σημαντικές επιτυχίες! Σε ευχαριστούμε Λεοντία που μας κάνεις περήφανους. Το λιγότερο που μπορούμε να σου ευχηθούμε είναι καλή πρόοδο, με ακόμη περισσότερες επιτυχίες κι όλο και πιο ψηλά άλματα! Καλή σου συνέχεια κορίτσι μας.

 

10934487_10203300007608493_201510276_n 10941765_10203300007528491_284186744_n 10937627_10203300007888500_1200517441_n

*Φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών- Πανεπιστήμιο Κύπρου

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY