Νέλσον Μαντέλα

Από: Μαρία Φουντατζιη*

Εισαγωγή

O Rolihlahla Mandela γεννήθηκε στο χωριό Mvezo, στη Νότια Αφρική στις 18 Ιουλίου το 1918. Απόκτησε το χριστιανικό όνομα Νέλσον από την δασκάλα του κατά την διάρκεια της σχολικής του θητείας. Έπειτα, ξεκίνησε τις σπουδές του για πτυχίο νομικής στο University College of Fort Hare, αλλά αποβλήθηκε. Παρόλ’αυτά, ολοκλήρωσε το πτυχίο του στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αφρικής, ενώ το 1944 παντρεύτηκε την πρώτη του σύζυγο.

Έμαθα ότι το θάρρος δεν ήταν η απουσία του φόβου, αλλά ο θρίαμβος του. Ο γενναίος άνθρωπος δεν είναι αυτός που δεν αισθάνεται φόβο, αλλά αυτός που κατακτά το φόβο.”

Είσοδος του στα πολιτικά

Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν ένας πολιτικός, δικηγόρος, ακτιβιστής και φιλάνθρωπος, ο οποίος επιδίωξε την αλλαγή του καθεστώς μέσω εκστρατειών κατά της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης στην Νότια Αφρική. Η συμμετοχή του στο κόμμα Εθνικό Αφρικάνικο Κογκρέσο (African National Congress) το 1944 αποτέλεσε το πρώτο του πολιτικό βήμα. Το 1962, ταξίδεψε στην Αφρική και στην Αγγλία με σκοπό να κερδίσει περεταίρω υποστήριξη, ενώ τον ίδιο χρόνο έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση στην Αιθιοπία και στο Μαρόκκο. Κατά την επιστροφή του στη Νότια Αφρική συνελήφθη λόγω εξόδου απ’την χώρα χωρίς άδεια και υποκίνηση εργατών σε απεργία. Ως αποτέλεσμα, ο Μαντέλα καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση. Τα λόγια του στη δίκη, γνωστή ως Rivonia Trial, έμειναν για πάντα στην ιστορία:

 i alli apopsi nelson mandela2

“Έχω αγωνιστεί εναντίον της κυριαρχίας των λευκών, και έχω αγωνιστεί εναντίον της μαύρης κυριαρχίας. Έχω τιμήσει το ιδανικό μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας στην οποία όλα τα άτομα ζουν μαζί σε αρμονία και με ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό για το οποίο ελπίζω να ζήσω και να επιτύχω. Αλλά αν χρειαστεί, είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι έτοιμος να πεθάνω.”

 

Επιτυχία

Μετά την αποφυλάκισή του, συνέχισε το έργο του λαμβάνοντας μέρος σε επίσημες συνομιλίες με σκοπό τον τερματισμό της εξουσίας απο την λευκή μειονότητα και τον φυλετικό διαχωρισμό και το τέλος του ρατσισμού. Οι πράξεις του αποδείχτηκαν επιτυχείς, αφου το 1991 ψηφίστηκε πρόεδρος του Εθνικού Αφρικάνικου Κογκρέσου και το 1993 κέρδισε το κοινό Νόμπελ Ειρήνης με τον τότε πρόεδρο της χώρας Frederik Willem de Klerk. ‘Ενα χρόνο μετά, στις 27 Απριλίου, ο Μαντέλα έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος και ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ίδρυσε το Nelson Mandela Children’s Fund, το Nelson Mandela Foundation και το The Mandela Rhodes Foundation. Ακόμα και μετά τον θάνατο του, το 2013, το έργο του παραμένει αθάνατο.

“Κανείς δεν γεννιέται μισώντας κάποιον λόγω του χρώματος του δέρματός του, ή το υπόβαθρό του, ή της θρησκείας του. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μισούν, και αν μπορούν να μάθουν να μισούν, μπορούν να διδαχθούν και να αγαπούν.”

 i alli apopsi nelson mandela

 

 

*Φοιτήτρια Ευρωπαικών Σπουδών και Γερμανικών- University of Manchester

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY