1vereΑνεβαίνοντας το χωμάτινο δρομάκι που οδηγεί στην είσοδο του επιβλητικού κτίσματος, κάποιος μπορεί εύκολα να αντιληφθεί το μεγαλείο του κτηρίου που ξεπροβάλει με μεγαλοπρέπεια. Μια μεγάλη προειδοποιητική πινακίδα, στο μεταξύ, συστήνει την προσοχή στους επισκέπτες πως το κτήριο έχει κηρυχθεί επικίνδυνο. Και χωρίς αμφιβολία, μια βόλτα μέσα και γύρο από το επιβλητικό κατά τα άλλα κτίσμα θα μπορούσε να πείσει και τον πλέον αισιόδοξο πως το κτήριο βρίσκεται σε προχωρημένη φάση εγκατάλειψης.

Ο λόγος, για το ξενοδοχείο Βερεγγαρια, ένα κτήριο-κόσμημα στην κορυφή της οροσειράς του Τρόοδους το οποίο, αν και σε κατάσταση εγκατάλειψης, εξακολουθεί να εντυπωσιάζει όποιον κάνει τον κόπο να το επισκεφθεί.

Σχεδιασμένο από τον Βρεττανό αρχιτέκτονα Walter Henry Clarke, το ξενοδοχείο πιθανολογείται πως ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1927 και ολοκληρώθηκε 4 χρόνια αργότερα. Παίρνοντας το όνομα του από την βασίλισσα της Αγγλίας Βερεγγαρια, σύζυγο του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, το ξενοδοχείο διατηρούσε για αρκετά χρόνια την αίγλη ενός κορυφαίου ξενοδοχείου σε παγκόσμια κλίμακα έχοντας φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες και μέλη βασιλικών οικογενειών. Και πώς να μην το κάνει άλλωστε τη στιγμή που στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου κάποιος μπορούσε να βρει γήπεδα για ποδόσφαιρο και tennis, πολυτελέστατη πισίνα, μπαρ με μπιλιάρδο (κάτι αρκετά δυσεύρετο για την εποχή εκείνη) και πολλά άλλα.

 

Πέρα από την αναμφισβήτητη πολυτέλεια που διέκρινε το ξενοδοχείο, ωστόσο, ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας που πρόσθετε στη μεγαλοπρέπεια του ήταν και ο μοναδικός σχεδιασμός του. Κατασκευασμένο κυρίως από Κυπριακή πέτρα και μπετόν, το αποτέλεσμα ήταν κάτι το μοναδικό προσφέροντας ασφάλεια, άνεση, πολυτέλεια και ομορφιά ταυτόχρονα. Τα πολλαπλά οφέλη της πέτρας (όπως η θερμομόνωση αλλά και η ποιότητα των εσωτερικών χώρων που δημιουργεί) σε συνδυασμό με τη σταθερότητα του μπετόν (το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως επί το πλείστον για τα οριζόντια στοιχεία) είχαν σαν αποτέλεσμα ένα ασφαλές, λειτουργικό και συνάμα εντυπωσιακό κτήριο. Από κει και πέρα, οι άνετοι εσωτερικοί χώροι, η σχεδόν απόλυτη συμμετρία η οποία έκανε το εσωτερικό του κτηρίου ακόμα ποιο μεγαλεπήβολο, αλλά και τα πολλαπλά ανοίγματα τα οποία πρόσφεραν φυσικό φωτισμό αλλά και ένα συνεχή διάλογο μεταξύ του έξω και του μέσα συνδέονταν αρμονικά δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο στολίδι σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής.

 

βερεγγαρια 10Παρόλα αυτά, με την πάροδο του χρόνου το ξενοδοχείο ακολούθησε μια φθίνουσα πορεία και η μεγαλοπρέπεια που κάποτε συνόδευε το όνομα του σιγά σιγά έσβησε. Τα οικονομικά προβλήματα του ιδιοκτήτη Ιωάννη Κόκκαλου οδήγησαν το πάλαι ποτέ “σπίτι των θεών”, όπως το ονόμαζαν οι κάτοικοι του χωριού Πρόδρομος, σε λουκέτο όταν το 1984 ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού του ανέστειλε την άδεια βάζοντας τίτλους τέλους στον άλλοτε παράδεισο της πολυτέλειας.

Με το πέρασμα των χρόνων, δεκάδες αστικοί μύθοι δημιουργήθηκαν ως προς το τι οδήγησε σε κλείσιμο το ένδοξο αυτό ξενοδοχείο. Σήμερα, το Βερεγγαρια περιβάλετε από ένα πέπλο μυστήριου κυρίως λόγο του θρύλου που έχει δημιουργηθεί πως είναι στοιχειωμένο. Αν μη τι άλλω, ο συγκεκριμένος θρύλος ελκύει αρκετό κόσμο από την Κύπρο και το εξωτερικό θέλοντας να δουν από κοντά το “στοιχειωμένο ξενοδοχείο της Κύπρου”. Η εγκατάλειψη, τα ετοιμόρροπα στοιχεία, οι μεγάλοι άδειοι χώροι, τα graffiti, αλλά και η προκατάληψη που υπάρχει συνθέτουν μια ανατριχιαστική αλλά παρόλα αυτά μοναδική ατμόσφαιρα σε όποιον κάνει το ταξίδι μέχρι την κορυφή του Τρόοδους για να επισκεφθεί το μέρος. Χωρίς αμφιβολία, το Βερεγγαρια είναι ένα από τα πλέον ξεχωριστά μέρη του τόπου τόσο για την ιστορία του όσο και για τον σχεδιασμό αλλά και το μεγαλείο που το περιβάλει.

βερεγγαρια5

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY