ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: ΛΕΥΚΑΡΑ

Aπό: Φρόσω Τιμοθέου, Στέφανος Φαρμάκης

adfs

Ίσως ένα από τα πλέον γραφικά χωριά της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και ένα μέρος με τεράστια ιστορική σημασία για τον τόπο, τα Λεύκαρα είναι κωμόπολη της επαρχίας Λάρνακας και βρίσκονται σε υψόμετρο 500 μέτρων στη νότια πλευρά της οροσειράς Τρόοδους.  Το χωριό αποτελείται από το Δήμο Πάνω Λευκάρων και την κοινότητα των Κάτω Λευκάρων και είναι διάσημο για τη  ομορφιά και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του καθώς και για τα παγκοσμίου φήμης Λευκαρίτικα κεντήματα και τη αργυροχοΐα του. Αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του χωριού, το εμπόριο του Λευκαρίτικου κεντήματος έκανε το χωριό παγκόσμια γνωστό σε σημείο που σύμφωνα με ιστορικές πηγές μέχρι και ο Leonardo da Vinci επισκέφθηκε το χωριό και αγόρασε ένα παραδοσιακό κέντημα.

092

Τα Λεύκαρα είναι κτισμένα σε ορεινή κοιλάδα, σε τοπίο  όπου κυριαρχεί το λευκό χρώμα των πέτρινων λόφων (από όπου βγαίνει και η ονομασία Λέυκαρα) και με φόντο ψηλές οροσειρές. Είναι ένας μεγάλος οικισμός με πλούσια παράδοση και ιστορία.  Η λαϊκή αρχιτεκτονική των Λευκάρων αποτελεί ανεκτίμητο στοιχείο της πολιτιστικής  κληρονομιάς του τόπου. Το βασικό χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής είναι η συνεχής και πυκνή δόμηση. Οι τοίχοι είναι πετρόκτιστοι, ψηλοί, και με λιγοστά ανοίγματα προς τα πάνω. Οι λιθόστρωτοι δρόμοι με τους επίσης πετρόκτιστους τοίχους είναι εναρμονισμένοι με το φυσικό περιβάλλον. Τα παλαιότερα σπίτια παραμένουν κρυμμένα πίσω από τις λίθινες επιφάνειες όπου ακολουθούν τις καμπύλες του δρόμου. Δεν είναι τυχαίο που στην παραδοσιακή Κυπριακή αρχιτεκτονική η χρήση του πέτρινου κτίσματος πρόσφερε την κατάλληλη θερμομόνωση.

 

Αντίθετα με τα σπίτια που στεγάζουν στο ισόγειο τα καταστήματα και τα καφενεία των κεντρικών δρόμων του οικισμού, τα παλιά σπίτια του χωριού μπορούν να χαρακτηριστούν με μια λέξη: εσωστρέφεια. Οι αυλές είναι ερμητικά κλειστές προς το δρόμο. Προς αυτές ανοιγόταν ο ηλιακός και μετέπειτα  και τα κύρια δωμάτια του σπιτιού.  Εδώ, αθέατη, πίσω από τους ψηλούς τοίχους εκτυλισσόταν η ζωή του σπιτιού.

108

Σημαντικό χαρακτηριστικό της παραδοσιακής Λευκαρίτικης αρχιτεκτονικής είναι και οι οριζόντιες στέγες που μέχρι και σήμερα παραμένουν πιστές στις αρχέτυπες μορφές και καλύπτονται με χώμα. Τα κεραμίδια είναι ένα νεότερο στοιχείο που καθιερώθηκε αργότερα και συγκεκριμένα στις αρχές του 20ου αιώνα. Αρχικά, τα κεραμίδια ήταν χρώματος λευκού δημιουργώντας μια απόλυτη συνοχή με το χρώμα της Λευκαρίτικης πέτρας. Αργότερα, με τις εισαγωγές κεραμιδιών από τα κεραμουργεία των πόλεων το κλασικό κόκκινο χρώμα απέκτησε τον πρώτο λόγο στις Λευκαρίτικες στέγες. Οι επικλινείς κεραμικές στέγες είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό στα νεότερα σπίτια που έχουν μεγαλύτερα ανοίγματα προς το δρόμο και είναι  βαμμένα άσπρα.

pithari-avli-landscapee_0

Σήμερα το χωριό Λέυκαρα παραμένει ένας πόλος έλξης για αρκετό κόσμο που θέλει να επισκεφθεί και να γνωρίσει την παραδοσιακή Κυπριακή αρχιτεκτονική ή να δει από κοντά την τέχνη του Λευκαρίτικου κεντήματος. Βραβευμένο με ένα μεγάλο αριθμό διακρίσεων, παραμένει μέχρι και σήμερα ένα σπάνιας ομορφιάς χωριό και από το 2015 κατέχει μια θέση στη λίστα με τα 30 ομορφότερα χωριά στην Ευρώπη.

13884585_1068118639910649_1693153738_n

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY