Οι μετοχές στον κλάδο του διαδικτύου στην Κίνα έχουν “πάρει φωτιά” -για πόσο;

Από: Panos Mourdoukoutas

Οι κινεζικές μετοχές στον κλάδο του διαδικτύου έχουν “πάρει φωτιά” μέχρι στιγμής φέτος, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αμερικανικές ανταγωνιστικές μετοχές.

Το ΚΕΕ KraneShares SCI China Internet ETF έχει ενισχυθεί κατά 65,58%, γεγονός που το καθιστά ως το ETF αναδυόμενων αγορών με τις καλύτερες επιδόσεις. Τα μεγάλα ονόματα που περιλαμβάνονται στο ETF έχουν πετύχει ακόμη μεγαλύτερα κέρδη. Η Alibaba Group κέρδισε 102,73%, η Sina Corporation 88,10% και η Tencent 84,47%. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της Powershares QQQ κέρδισαν μόλις 23,31%.

Αυτό δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη σε όσους παρακολουθούν την διαδικτυακή οικονομία της Κίνας, η οποία είναι η μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο. Θα πρέπει όμως να εκπλήξει τους επενδυτές που αγόρασαν μετοχές από τον κλάδο του διαδικτύου όταν αυτός πραγματοποιούσε ράλι και είδαν τις επενδύσεις τους να εξανεμίζονται μετά τα λογιστικά σκάνδαλα και τη βαρύτατη κυβερνητική παρέμβαση.

Τα καλά νέα για τους ταύρους του διαδικτυακού κλάδου της Κίνας είναι ότι τα πράγματα φαίνονται αρκετά διαφορετικά. Οι περισσότερες εταιρείες του Διαδικτύου που έχουν σημειώσει μεγάλα κέρδη στο χρηματιστήριο είναι κερδοφόρες. Και οι εκτιμήσεις δεν είναι τόσο “τραβηγμένες” όσο ήταν σε προηγούμενα ράλι. Ο λόγος της τιμής προς κέρδη της Tencent, για παράδειγμα, ανέρχεται στο 53,58, στο 42,92 της Baidu και στο 28,5 της Sina.

Ενώ οι περισσότερες κινεζικές εταιρίες διαδικτύου έχουν γίνει κερδοφόρες, έχουν γίνει και πιο έξυπνες και έχουν αναρριχηθεί στην παγκόσμια λίστα των πιο έξυπνων εταιρειών – όπως αναφέρεται στην πρόσφατη ετήσια λίστα του MIT Technology Review, που ερευνά τόσο μικρές όσο και μεγάλες εταιρείες με βάση την ικανότητά τους να καινοτομούν.

Δύο από αυτές τις εταιρείες που μπήκαν στη λίστα φέτος είναι η Tencent (8η θέση) και η Alibaba (41η θέση).

Είναι η δεύτερη φορά που οι δύο εταιρείες μπήκαν στη λίστα – η Tencent κατέλαβε την 15η θέση το 2015, ενώ η Alibaba κατέλαβε την 4η θέση.

Τόσο η Tencent όσο και η Alibaba έχουν ανακαλύψει καινοτόμες τεχνολογίες και έχουν αναπτύξει αποτελεσματικά επιχειρηματικά μοντέλα για να τις αξιοποιήσουν.

Η Tencent Holdings κατάφερε να μεταμορφωθεί από έναν προγραμματιστή λογισμικού chat σε μια επενδυτική εταιρεία και στον μεγαλύτερο κατασκευαστή online παιχνιδιών στον κόσμο. Ενώ η φαντασία έρχεται και φεύγει στη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών, η Tencent έχει αποδείξει ότι μπορεί να υιοθετήσει και να προσαρμοστεί αρκετά γρήγορα ώστε να κερδίσει το επόμενο παιχνίδι.

Η Alibaba συνεχίζει να αναπτύσσεται, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση για τα κέρδη της, η οποία έδειξε αυξημένα έσοδα κατά 98,50% σε ετήσια βάση. Η εταιρεία απολαμβάνει μια σειρά από πλεονεκτήματα: κλίμακα, πεδίο εφαρμογής, δικτύωση, τοποθεσία και καλές σχέσεις με την κυβέρνηση.

Οι εύλογες εκτιμήσεις και η καινοτομία θα πρέπει να βοηθήσουν τα κινεζικές μετοχές στον κλάδο του διαδικτύου να συνεχίσουν το ράλι τους για αρκετά τρίμηνα ή χρόνια.

Ακόμα, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις νέες τοποθετήσεις σε αυτόν τον κλάδο για τώρα. Και πρέπει πάντα να θυμάστε ότι η Κίνα είναι μια αναδυόμενη οικονομία που διευθύνεται από μια σκληρή κυβέρνηση που μπορεί να φτιάξει ή να καταστρέψει οποιαδήποτε βιομηχανία αλλάζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού.

capital.gr

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY