Τεταμένη η κατάσταση στα νησιά του Β. Αιγαίου: Οι πρόσφυγες σε κίνδυνο ελέω χειμώνα (Μυτιλήνη – Βίντεο)

Για ακόμη μια χρονιά, το κράτος φαίνεται ανήμπορο να διαχειριστεί το προσφυγικό πρόβλημα, με άμεση συνέπεια να κινδυνεύουν ξανά ανθρώπινες ζωές, στα κολαστήρια που ονομάζονται “προσφυγικά camps”. Με μία σύντομη περιδιάβαση στο εσωτερικό τους, θα κατανοήσει κανείς ότι προφανώς, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Θυμίζουμε ότι πέρυσί, υπήρξαν θάνατοι που αποδίδονταν στις κακές συνθήκες διαβίωσης και στην έλλειψη φύλαξης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Από την άλλη, τα νησιά τα Αιγαίου μετατράπηκαν σε αποθήκες ανθρωπίνων ψυχών, όπως ακριβώς προορίζονταν από τους “Ευρωπαίους Εταίρους”, οι οποίοι ολοένα και παρεμβαίνουν στα ζητήματα ασφάλειας της χώρας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αδυνατεί να προτάξει ένα ισχυρό πρόγραμμα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, μετατοπίζοντας με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε. και διασφαλίζοντας την επιθυμία των προσφύγων για επανένωση με τις οικογένειές τους και μετάβαση στις χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης. Τουναντίον, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας, δηλώνει ότι «πρέπει να προστατεύσουμε, αλλά ταυτόχρονα και να μοιραστούμε, τις κυριαρχίες μας», εξακολουθώντας να πλέκει εγκώμια στην αποτυχημένη πολιτική της Ε.Ε. για το προσφυγικό. Παράλληλα, ενώ φαίνεται να αναγνωρίζει ότι με πρόσχημα το προσφυγικό/μεταναστευτικό, κάποιες ελίτ «έχουν δημιουργήσει ωκεανούς φτώχιας σε ολόκληρο τον πλανήτη και έχουν αποσταθεροποιήσει ολόκληρες περιοχές», κλείνει τα μάτια στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες υποδοχής, αλλά και στο δράμα των προσφυγικών πληθυσμών.

Ως εκ τούτου, οι τοπικές κοινωνίες υποδοχής, κυρίως τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, βλέπουν τον εαυτό τους να μετατρέπεται από τόπο με ιστορική και πολιτιστική παράδοση στη φιλοξενία, σε αποθήκες πονεμένων ψυχών. Η μονιμότητα αυτής της κατάστασης που διαφαίνεται ευλόγως στον ορίζοντα, σε συνδυασμό με τις ήδη υπάρχουσες κακές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της χώρας, οδηγούν τους πληθυσμούς σε αναβρασμό. Την περασμένη βδομάδα πραγματοποιήθηκε Παλλεσβιακό Συλλαλητήριο με διοργανωτή τον ίδιο το Δήμο Λέσβου, όπου Δημοτικό Συμβούλιο και κάτοικοι κατάγγειλαν τις θεσμικές πολιτικές Ελλάδος και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως τέτοιες οι οποίες στέκονται απέναντι από τα κοινά συμφέροντα ντόπιων και προσφύγων. Όμως, υπήρχαν και αυτοί που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν καιροσκοπικά το τεταμένο πρόβλημα. Το παράδοξο είναι ότι σε αυτή την περίπτωση τα συμφέροντα των δύο ενδιαφερόμενων μερών ταυτίζονται. Αντί λοιπόν μίας κοινής, μαζικής αντίστασης, είδαμε και φαινόμενα που μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσουν.

Ομολογουμένως, όταν θεσμοί και κράτος αδυνατούν να διαχειριστούν μία έκρυθμη κατάσταση, δεν μπορούν να μην εμφανίζονται και ακραία στοιχεία, τα οποία συμβάλλουν στην περαιτέρω αποδιοργάνωση του κινήματος, όπως και στην απόκρυψη των αληθινών υπαιτίων. Στο τέλος, καταντάνε οι ζωές ανθρώπων να γίνονται έρμαιο πολιτικών ιδεοληψιών και προώθησης συγκεκριμένων πολιτικών χώρων, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει ένα άρτιο πλαίσιο γενικευμένης απεξάρτησης από τους πολλαπλούς κλοιούς που βιώνει ο τόπος.

Και όλα αυτά όταν οι συνθήκες στο στρατόπεδο της Μόριας στη Λέσβο γίνονται ολοένα και δυσκολότερες. Οι κυβερνώντες πέρυσι δικαιολόγησαν την ανέχεια και την ανεπάρκειά τους, ως κάτι το οποίο δεν μπορούσε να προβλεφθεί, πετώντας το μπαλάκι στις πολλές ΜΚΟ και στα άλλα τόσα Διεθνή Σώματα που αλωνίζουν στα νησιά, υπεύθυνα υποτίθεται, για την διαχείριση και την προστασία των προσφύγων. Αυτοί με τη σειρά τους, παρά το γεγονός ότι θησαυρίζουν, ως δήθεν εξειδικευμένοι σε ανθρωπιστικά ζητήματα, μετέθεσαν τις ευθύνες στο αρμόδιο Υπουργείο.

Και το γλέντικαλά κρατεί, ενόσω οι συνθήκες στο στρατόπεδο της Μόριας, χθες ήταν κάπως έτσι:   https://www.facebook.com/arashampay/posts/552082268471197?pnref=story

Γιώργος Τάττης

Μυτιλήνη, Λέσβος

28/11/2017

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY