Επιτυχία μπορεί να οριστεί οτιδήποτε έχει θετικό αποτέλεσμα. Σωστά;

Σήμερα, η νεολαία έχει δυστυχώς παγιδευτεί στο «κουτί» της επιτυχίας. Σκεφτείτε τις πρώτες εικόνες και λέξεις που σας έρχονται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη επιτυχία. Είναι θετικές ή αρνητικές; Σας ακούγονται ή σας φαίνονται δύσκολες ή εύκολες;

Επιτυχία για την κοινωνία μας σήμερα θα πει το άπιαστο, το μακρινό, το ακατόρθωτο, το δύσκολο, αυτό που μπορούν οι λίγοι να πετύχουν. Για μερικούς η επιτυχία είναι τα χρήματα, η δόξα, ένα ακριβό αμάξι. Για άλλους η επιτυχία είναι οι υγιείς ανθρώπινες σχέσεις και η επικοινωνία.

Σε καμία περίπτωση, δεν φταίμε αποκλειστικά εμείς για το εν λόγω «κουτί». Μας φύτεψαν από μικρούς την δική τους επιτυχία στα μυαλά μας. Στη συνέχεια την «πότιζαν» κατά τη διάρκεια των σχολικών χρόνων συνδέοντας την με υψηλούς βαθμούς και με διακρίσεις σε σχολικούς διαγωνισμούς. Σκεφτήκατε όμως, πως τα όσα πιστεύουμε για την επιτυχία να είναι εν τέλει τα εμπόδια που μας σταματούν από το να πετύχουμε σε οτιδήποτε επιδιώξουμε;

Την επιτυχία εγώ την αντικρίζω και την αντιμετωπίζω αλλιώς. Για να είμαι ειλικρινής δεν της δίνω κανέναν ορισμό. Η επιτυχία για τον καθένα είναι τελείως διαφορετική. Ο καθένας χαράζει το δικό του μονοπάτι και το ακολουθεί με τον τρόπο που ο ίδιος επιλέγει. Η επιτυχία του …ταιριάζει σε αυτόν αποκλειστικά.

Η σύγκριση με τον δίπλα μας όσον αφορά την επιτυχία, δεν είναι και τόσο αναγκαία. Κάθε άλλο παρά καλό μας κάνει. Δεν θα ήταν προτιμότερο αντί να συγκρίνουμε με τους γύρω μας, να προσπαθούσαμε να βρούμε τους τρόπους και το «κλειδί» της αντιμετώπισης των εμποδίων μας; Είτε αυτά είναι φυσικά, τεχνητά ή οικονομικά εμπόδια.

Ίσως η επιτυχία να μην είναι τόσο άπιαστη, όσο την φανταζόμαστε. Αν πιστέψουμε στους εαυτούς μας και κυρίως στις δυνατότητες μας, τίποτα δεν θα μας σταματήσει. Είμαστε νέοι, έχουμε όνειρα, στόχους, όρεξη, δύναμη.

Κι αν κανείς διερωτάται για τον λόγο δημοσίευσης των πιο πάνω σκέψεων; Η απάντηση είναι απλή : Από σήμερα ας επαναπροσδιορίσουμε την επιτυχία μας ανάλογα με τα όσα μας ταιριάζουν και μας κάνουν ευτυχισμένους. Ας αφήσουμε στο περιθώριο την επιτυχία που θέλουν οι γύρω μας για εμάς.

Ας πιστέψουμε σε εμάς, για εμάς. Ας βγούμε έξω από το «κουτί».

Συμβουλή της ημέρας: Σχεδίασε σε μια λευκή κόλλα χαρτί μία γραμμή. Ξεκίνησε να σημειώνεις τους επιτυχημένους για σένα σταθμούς της ζωής σου μέχρι σήμερα. Δες πόσα πέτυχες.

Εμένα ξέρεις ποιο είναι το πρώτο μου σημείο στην τεράστια αυτή γραμμή; Στην ηλικία των 6 όταν κατάφερα να ποδηλατήσω για πρώτη φορά χωρίς τη βοήθεια του μπαμπά μου.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY