Το μίνι κραχ και η δύναμη των αγορών

agores

Από: Χαράλαμπος Χαραλάμπους*

Σενάρια νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης άρχησαν να κάνουν και πάλι οικονομικοί αναλυτές ανα το κόσμο, έξι χρόνια μετά την κρίση της Lehman Brothers και την εξάπλωση της στην Ευρώπη τον επόμενο χρόνο. Το παραλίγο «κραχ» της ελληνικής οικονομίας προ ολίγων ημερών απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο, τις ασταθείς βάσεις της οικονομίας της χώρας. Δεν ήταν όμως, μόνο η ελληνική οικονομική ζωή που θορυβήθηκε, αφού υπήρξε ένα γενικότερο ξεπούλημα μετοχών σε όλο το κόσμο.

Οι επενδυτές, σε τέτοιες περιπτώσεις κοιτάζουν πρώτα πως να ξεφορτωθούν τις μετοχές και τα ομόλογα υψηλότερου ρίσκου, όπως είναι τα ελληνικά. Μετά τις πιέσεις που δέχθηκαν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, οι αποδόσεις τους έφτασαν στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 15 μηνών. Οι πιέσεις από τις αγορές επηρέασαν όμως και το παγκόσμιο φάσμα της οικονομίας, με τα ελληνικά ομόλογα να είναι σε πιο ευάλωτη θέση, έναντι άλλων κρατικών ομολόγων, αφού δεν απολαμβάνουν εμπιστοσύνης από τους επενδυτές. Στην ίδια μοίρα πάντως βρίσκονται και τα ομόλογα των υπόλοιπων χωρών της περιφέρειας.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο κόσμος πλέον κυβερνάται από τις «αγορές» και τους τραπεζίτες, παρά από τις κυβερνήσεις. Βέβαια και οι κυβερνήσεις παίζουν το δικό τους ρόλο, στις περισσότερες των περιπτώσεων. Στα πρόσφατα γεγονότα, σημαντικής σημασίας για το τι ακολούθησε ήταν η πρόταση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, για πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης και πιο συγκεκριμένα, απεμπλοκή του ΔΝΤ από το πρόγραμμα. Μια δεύτερη ανησυχία των αγορών, είναι το ενδεχόμενο να κυβερνήσει τη χώρα ο Αλέξης Τσίπρας, κάτι το οποίο φαίνεται να είναι θέμα μηνών.

Αυτό που φάνηκε όμως για ακόμα μια φορά είναι ότι η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να είναι ένα ηφαίστειο, με κατά καιρούς εκρήξεις και με εμπρηστές τους μεγαλοεπενδυτές, μετατρέποντας τις οικονομίες των χώρων σε έρμαια της αγοράς.

Στις περιπτώσεις αυτές, των μίνι-κραχ, οι τράπεζες αναγκάζονται να επαναγοράσουν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο προκειμένου να αποφευχθεί το «κραχ», σπαταλώντας όμως με αυτό το τρόπο τα κεφάλαια που θα επενδύονταν στην πραγματική οικονομία της εκάστοτε χώρας. Δηλαδή με αυτή την πρακτική οι τράπεζες παρουσιάζουν κεφαλαιακή ανεπάρκεια και ως εκ τούτου δεν υπάρχει η δυνατότητα για δανειοδοτήσεις προς επιχειρήσεις που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

Η οικονομία της ευρωζώνης πλέον βασίζεται στη δημιουργία χρεών, για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τη διαχείριση του παλαιότερου χρέους. Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ένα κούρεμα χρεών είναι η μόνη λύση σε χώρες που ταλανίζονται από την οικονομική κρίση, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι οι χώρες της περιφέρειας, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, πρέπει να αποχωρήσουν από τη ζώνη του ευρώ.

*Φοιτητής Δημοσιογραφίας – Πανεπιστήμιο Frederick

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY