Το Tσερνόμπιλ 28 χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή!

Από: Nικολέττα Αντωνίου*

Untitledff

 

 

Τι γίνεται όταν ένα παιδί από περιέργεια παραβλέπει όλους τους κινδύνους και παίρνει την πρωτοβουλία να επισκεφθεί μια «επικίνδυνη» πόλη;

Αυτό έρχεται να μας εξηγήσει μια ομάδα είκοσι ατόμων, που επισκέφθηκαν την εγκαταλελειμμένη πόλη του Τσερνομπίλ, λίγα χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή.

Ένα παιδί, ο Ντμίτρι, από μικρός άκουγε διάφορες ιστορίες για μια περιοχή κοντά στην δική του, όπου είχε δηλητηριασμένο αέρα.  Ο ίδιος παραξενεύτηκε και αναρωτήθηκε πως μπορεί να συμβαίνει αυτό.   Μάλιστα, ο τρόπος με τον οποίο του το περίγραφαν έσπερνε το φόβο μέσα του.  Πανικοβλημένος, κλεινόταν στο δωμάτιο του γιατί νόμιζε ότι θα γίνει μια πυρηνική έκρηξη στην περιοχή του.  Αυτό όμως ήταν και ο κύριος λόγος που ήθελε να το ψάξει περισσότερο.   Από έφηβος ήταν πλέον αποφασισμένος να μελετήσει εις βάθος την πόλη αυτή.   Έτσι όταν μεγάλωσε, μόλις στα 23 του χρόνια έδειξε το ενδιαφέρον του για να ψάξουν την περιοχή Πριπγιάτ στο Τσερνομπίλ.  Με αυτό τον τρόπο μαζεύτηκαν 20 άτομα, πρόθυμα να επισκεφθούν την περιοχή προκειμένου να καταλάβουν τι πραγματικά συμβαίνει εκεί.  Μεταξύ αυτών άτομα του National geographic, που βοήθησαν στη συλλογή και την δημοσίευση απίστευτου φωτογραφικού υλικού.

 

weds

Το 2009, ξεκίνησαν το ταξίδι τους,  συνοδοιπόροι για να ανακαλύψουν τι απέγινε τελικά μια ολόκληρη πόλη.   Αν και η περιοχή περιβάλλεται από έναν φράκτη,  στο όριο των 30 χιλιομέτρων για ασφάλεια, μπορούσε να εύκολα να παραβιαστεί από το πλάι.  Η ομάδα, αναγκάστηκε μέχρι να φτάσει στο στην πόλη να κολυμπήσει από ποταμούς και να διασχίσει πυκνά και ερειπωμένα δάση.   Έτσι λοιπόν, έφτασαν στην πόλη-φάντασμα, Πριπγιάτ,, που βρίσκεται λιγότερο από δύο χιλιόμετρα από το ερειπωμένο αντιδραστήρα.

 

Όταν πρωτοέφτασαν ήρθαν αντιμέτωποι με χιλιάδες ερείπια, ξύλινα σπίτια τα οποία παρέσυρε η άγρια βλάστηση. Ταυτόχρονα,  ένιωσαν το συναίσθημα των ατόμων που έπεσαν θύματα της έκρηξης ή που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.  Αν και το ταξίδι τους κρίθηκε αρκετά επικίνδυνο και περιπετειώδες,  ο ίδιος πιστεύει ότι η πόλη είναι:  «το πιο ήσυχο και όμορφο μέρος στον κόσμο».

rtgf

 

 

Τέλος, παρόλο που μπορεί να μολύνθηκαν από την έκθεση τους στη ραδιενέργεια, δεν ανησύχησαν ιδιαίτερα, σκεπτόμενοι τους ανθρώπους που έζησαν την πυρηνική καταστροφή.

 

Untitled-37_360662s

 

article-2345008-1A6A4093000005DC-739_964x578

Ιστορική αναδρομή:

Chernobyl-Today-A-Creepy-Story-told-in-Pictures-funfair

Το πυρηνικό ατύχημα της Τσερνομπίλ, όπως έμεινε στην ιστορία, έγινε στις 26 Απριλίου 1986 στον Πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας του Τσερνομπίλ της Σοβιετικής Ένωσης.  Πιο συγκεκριμένα, έγινε στον Νο. 4 αντιδραστήρα και στην κωμόπολη του Πριπγιάτ,  στα σημερινά εδάφη της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας , τα αίτια του ατυχήματος ίσως βρίσκονται στην βλάβη της αντλίας του ψυκτικού μέσου ή στη διαταραχή λειτουργίας της αντλίας ψύξης.  Αυτά οδήγησαν σε απότομη αύξηση της επίδρασης του συντελεστή κενού στον αντιδραστήρα RBMK – 1000.

Μετά την έκρηξη στο σημείο έφτασαν πυροσβέστες, όπου προσπάθησαν να σβήσουν την πυρκαγιά.  Ωστόσο, λόγω επέκτασης και έντασης της φωτιάς αυτό κρίθηκε ανέφικτο.  Λίγο αργότερα, ελικόπτερα πετούσαν υλικά με στόχο την κατάσβεση του πυρός.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κανείς από αυτούς δεν αντιλήφθηκε αμέσως τη ζημία που μπορούσε να προκαλέσει αυτό το ατύχημα.  Κανείς από αυτούς δε μίλησε. Εντούτοις ειδικοί, μια μέρα αργότερα έκριναν αναγκαία την εκκένωση της πόλης.  Στους κατοίκους, έλεγαν ότι πρόκειται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για διάστημα τριών ημερών προκειμένου να αποφύγουν την μεταφορά μολυσμένων αντικειμένων εκτός της πόλης αυτής.

 

Abandoned-Chernobyl-4

Το τραγικό αυτό συμβάν, είχε ως αποτέλεσμα πολλές απώλειες ατόμων. Μάλιστα,  μέχρι το 2004 πολλά περιστατικά ατόμων που διαγνώστηκαν  με καρκίνο και λευχαιμία, οφείλονται στην έκρηξη αυτή.

Πηγή : National Geographic

thg

 

dsa

hjhgj

 

 

*Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας – Πανεπιστήμιο Κύπρου

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY