Τροχιά σε περιφορά. Αυτογνωσία σε κύκλο.

Κρίση: Οικονομική. Προσφυγική. Πολιτική. Ηθική. Αξιών. Θεσμών. Κοινωνίας. Ανθρώπων. Εαυτού.

Έχοντας στο μυαλό μου την πιο πάνω σειρά, βρέθηκα αντιμέτωπη με την πραγματικότητα: το εγώ μου σε κρίση και οι γύρω μου σε κρίση. Και μετά μέσα σε ένα κτίριο 6 ορόφων που ακόμη το φτιάχνουν: ονομάζεται Χώρα/Khora και εμένα με προβλημάτισε. Για το ποια είμαι, τι είμαι και πως είμαι. Χρήσιμη –κυρίως- .

Η Χώρα/Khora*  αυτοπροσδιορίζεται ως  Κοινοτικό Κέντρο του οποίου στόχος είναι να διευκολύνει την κοινή ιδιοκτησία και την ενεργό συμμετοχή των χρηστών του χώρου και της τοπικής κοινότητας, με έμφαση στους πρόσφυγες που μένουν στην Αθήνα. Άνθρωποι από όλους τους πολιτισμούς, με διαφορετική γλώσσα, ανάγκες και ιδεώδη μπορούν στον χώρο της Χώρας να μάθουν, να εργαστούν, να δημιουργήσουν, να κοινωνικοποιηθούν και να χαλαρώσουν. Επίσης, το ανθρωπιστικό αυτό κέντρο προσφέρει φαγητό, οδοντιατρικές υπηρεσίες, πρόσβαση στο διαδίκτυο και υπολογιστές, πληροφορίες, νομική υποστήριξη, εκπαίδευση, χώρο για τα παιδιά, χώρο για τις γυναίκες, ξυλουργικό και μεταλλικό εργαστήριο.

Ο όρος Khora έχει τις ρίζες του στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Μπορεί να περιγραφεί ως ένας χώρος στον οποίο παύουν να υπάρχουν σύνορα και όπου όλοι οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι. Έχοντας, λοιπόν, ως βασική τους αξία το ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και με ίσα δικαιώματα, τα άτομα πίσω από τη δημιουργία της Χώρας, επιχείρησαν να πλημμυρίσουν με τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την αγάπη τους το κτίριο όπου στεγάζεται η Χώρα.

Τα άτομα που αποτελούν την ομάδα προέρχονται από διαφορετικές χώρες (Αφγανιστάν, Βελουχιστάν, Βέλγιο, Καμερούν, Καναδά, Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Γερμανία, Ισλανδία, Ιράν, Ιράκ, Μαρόκο, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελβετία, Συρία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ) και έχουν κατάρτιση και εμπειρία στη διεθνή ανάπτυξη, τη ψυχική υγεία, την υποστήριξη, τη διδασκαλία και φυσικά τον εθελοντισμό. Στη Χώρα μπορεί κανείς να βρει σεφ, αρχιτέκτονες, κοινωνικούς λειτουργούς, συγγραφείς και τεχνικούς πληροφορικής.

Στη θάλασσα (παρα)πληροφόρησης κάποιοι διέκριναν πρόσφυγες.

Ανάμεσα σε χιλιάδες φυλακισμένα «εγώ», κάποιοι πήραν το ρίσκο, βούτηξαν στα βαθιά κι έγιναν οι ίδιοι σωσίβια λέμβος γεμάτη όχι από αέρα, αλλά από ψυχή και πείσμα.

Ανάμεσα σε πολιτικές αποφάσεις, λόγια κι υποσχέσεις που νοσούν κάποιοι θέλησαν να αλλάξουν την πορεία κι έγιναν η πράξη. Πράξη προσφοράς. Πράξη αλτρουισμού. Πράξη.

Σε μιαν Αθήνα μες το χάος, σε κάτι στενά στα Εξάρχεια της αναρχίας κάποιοι μετέτρεψαν την απώλεια σε ελπίδα. Σε μια χώρα που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε κρίση και αξίες, κάποιοι δημιούργησαν τη δική τους Χώρα (Khora) και τολμούν να την προσφέρουν απλόχερα σε όλους όσοι δεν έχουν πια τη δική τους.

Αν αυτοί μπορούν μπορώ κι εγώ. Κι αν εγώ μπορώ, μπορείς κι εσύ.

Κι αν εσύ μπορείς, τότε μπορούμε μαζί.

*Η Χώρα δέχεται εθελοντές με ελάχιστο χρόνο δέσμευσης τις 4 βδομάδες (περισσότερα: http://www.khora-athens.org/joinus/ ).

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY