Περί οπαδικού κινήματος

 

Απάντηση στο άρθρο ‘’ Το παρηκμασμένο οπαδικό μας κίνημα’’:

Από: ”Ο αντιρρησίας”

Είναι γεγονός ότι και μέσα στο οπαδικό κίνημα υπάρχει ένας ιδεολογικός αχταρμάς και μια μπερδεμένη ιδεολογική ταυτότητα. Δεν θα μπορούσαν άλλωστε να είναι διαφορετικά τα πράματα καθώς αυτό είναι ένα ευρύτερο φαινόμενο της κοινωνίας μας της οποίας κομμάτι είναι και το οπαδικό κίνημα.

Η κριτική όμως, καθίσταται αντιπαραγωγική, όταν τσουβαλιάζει, στο βωμό της λογικής των ίσων αποστάσεων και του ‘’ούλλοι εν οι ίδιοι’’, δύο εκ διαμέτρου αντίθετα κοινωνικά σύνολα, με διαφορετική ιδεολογική ταυτότητα, αντίθετους δρόμους και αντιλήψεις. Αυτού του είδους οι υπεραπλουστεύσεις είναι άκρως επικίνδυνες γιατί απενεχοποιούν το πραγματικό δράστη και στρέφουν τη προσοχή μακριά απο το πρόβλημα. Η ιστορική λήθη , η ακόμα χειρότερα η σκόπιμη ιστορική παραχάραξη, γιατί αυτό έκαναν οι οπαδοί του Αποελ ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, είναι μια ακόμα τρανή απόδειξη πως στις τάξεις αυτού του σωματείου έχουν παρεισφρήσει ακροδεξιά στοιχεία , τα οποία καθοδηγούμενα από αισθήματα μίσους και την αμορφωσιά προβαίνουν σε ναζιστικούς χαιρετισμούς και ανεβάζουν τέτοιου είδους πανό.

Από την άλλη ο συγγραφέας του άρθρου ‘’ Το παρηκμασμένο οπαδικό μας κίνημα’’ αντιπαραβάλλει στα παραπάνω , ως την άλλη όψη του νομίσματος, το ότι

‘’Οι Ομονοιάτες εξακολουθούν να δείχνουν “Αλληλεγγύη στον Ελληνικό λαό”. Πώς μπορείς όμως να δείξεις «Αλληλεγγύη» στον ίδιο σου τον εαυτό;’’.

Κατηγορούνται δηλαδή οι Ομονοιάτες για λογικό σφάλμα; Ας ακολουθήσουμε την αυστηρή λογική του γράφοντα της ως άνω πρότασης. Αν κάποιος θέλει να επιδείξει την αλληλεγγύη του στους πλημμυροπαθείς στην Μάνδρα Αττικής (η οποίο μετά απο κάλεσμα της Θύρας 9 για συλλογή τροφίμων είναι και έμπρακτη) , δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την έκφραση ‘’ Ελληνικός λαός’’ για να τους περιγράψει.  Ίσως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την έκφραση ‘’πολίτες της Ελλάδας’’ για να ξεκαθαρίσει οτι ο επιθετικός προσδιορισμός ‘’Ελληνικός’’ στο λαό αναφέρεται στην κρατική οντότητα της Ελλάδας (ή καλύτερα της Ελληνικής Δημοκρατίας όπως είναι το επίσημο όνομα του κράτους) και όχι ευρύτερα στο ελληνικό έθνος. Με την αυστήρη όμως λογική θα μπορούσε να ειπωθεί πως και η φράση ‘’Αλληλεγγύη στους πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας’’ δεν καθορίζει σε ικανοποιητικό βαθμό σε ποιούς θα ήθελε να αναφερθούν οι Ομονοιάτες καθώς πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας αποτελούν χιλιάδες άνθρωποι ανά το παγκόσμιο. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν οι φίλοι Ομονοιάτες να δείξουν αλληλεγγύη στους ξενιτεμένους Έλληνες της Αστόριας έτσι δεν είναι; Συνεπώς ακολουθώντας την αυστηρή –πάντα- λογική το πανό θα έπρεπε να γράφει ‘’Αλληλεγγύη στους πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας οι οποίοι έχουν την μόνιμη διαμονή εντός της ελληνικής επικράτειας’’. Όχι και πολύ πιασάρικη ατάκα για πανό έτσι;

Και συνεχίζει ο συγγραφέας το άρθρο του με αναφορά σε ένα πανί της 17Ν . Όντως το 99.9% των Ομονοιατών δεν συμφωνούν με τη δράση της 17Ν , όμως δεν είναι λίγοι οι φίλαθλοι της Ομόνοιας που θα συμφωνούσαν σε μεγάλο βαθμό με αρκετές πολιτικές αναλύσεις της εν λόγω οργάνωσης. Και ναι αγαπητέ ο μέσος Ομονοιάτης δεν φτάνει ούτε και στο ελάχιστο τον μεγάλο Ερνέστο Γκεβάρα, ποιός είπε όμως ότι για να έχουμε ήρωες και πρότυπα πρέπει να είμαστε αντάξιοι σε αυτά; Αυτή ακριβώς είναι η διαδικασία βελτίωσης ενός εκάστου να θέτει πρότυπα ανθρώπους που αξίζουν και να προσπαθεί να τους μοιάσει. Έτσι και το οργανωμένο σύνολο της Ομόνοιας η Θύρα 9 και ο κάθε συνειδητοποιημένος φίλαθλος έχει δώσει πολλές μάχες – ίσως μικρές σε σχέση με αυτές των μεγάλων επαναστατών – αλλά όλες τους είχαν κάτι κοινό , την ανιδιοτέλεια και την αγάπη προς το συνάνθρωπο.

Το οπαδικό κίνημα όντως νοσεί ώς αναπόσπαστο κομμάτι μιας κοινωνίας σαπισμένης και βαθιά συντηρητικής. Υπάρχουν όμως οι τρελλοί ρομαντικοί που επιζητούν ένα καλύτερο κόσμο – ένα καλύτερο αύριο, ας μην τους καταδικάζουμε ελαφρά τη καρδία τσουβαλιάζοντάς τους με ότι πιο βρώμικο έχει ξεβράσει το χρονοντούλαπο της ιστοριας.

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY