Με αφορμή την σημερινή και πλέον καθιερωμένη οκτωβριανή πορεία με τις ροζ φιγούρες της Europa Donna, θα θέλαμε να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο τον ρόλο και το έργο αυτού του Οργανισμού στην Κύπρο.

Τι είναι η Europa Donna και ποιοι οι στόχοι της;

Η Europa Donna Κύπρου, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, αποτελούμενη από 45 χώρες μέλη. Κύριοι στόχοι της, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω της διαφώτισης του επί θεμάτων σχετικά με την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Παράλληλα, εξασφαλίζει άριστης ποιότητας ιατρικές και θεραπευτικές υπηρεσίες, τόσο από τον κρατικό, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, για όλες τις γυναίκες.

Τι συμβολίζει η πορεία με τις ροζ φιγούρες και που στοχεύει;

Πραγματοποιήθηκε και φέτος η Ευρωπαϊκή πορεία με τις ροζ φιγούρες ενάντια στον καρκίνο του μαστού από την Europa Donna Κύπρου.
Πραγματοποιήθηκε και φέτος η Ευρωπαϊκή πορεία με τις ροζ φιγούρες ενάντια στον καρκίνο του μαστού από την Europa Donna Κύπρου.

Η πορεία με τις ροζ φιγούρες γίνεται κάθε Οκτώβρη, δηλαδή, τον μήνα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού. Στόχος είναι, η κατάλληλη ενημέρωση για αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού και η στήριξη σε γυναίκες που ακόμα παλεύουν με αυτή την ασθένεια. Μια τέτοια πορεία συμβολικά προσπαθεί να εξαλείψει οποιαδήποτε προκατάληψη, βοηθώντας την φωνή των γυναικών να ακουστεί, ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση προς την κάθε γυναίκα. Στην πορεία συμμετέχουν εγγεγραμμένα μέλη του οργανισμού, όσοι έδωσαν αγώνα ζωής, όσοι δίνουν, και συγγενείς ατόμων που δυστυχώς νικήθηκαν από τον καρκίνο του μαστού.

Το κράτος εισακούει τα αιτήματα τους;

Τα τελευταία χρόνια το κύριο αίτημα, μέσω των πορειών, ήταν η δημιουργία Εξειδικευμένου Κέντρου Μαστού. Τελικά, κατόπιν  αγώνα και προσπαθειών, το αίτημα υλοποιήθηκε και πριν έναν μήνα το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την έναρξη και λειτουργία ενός κατάλληλα διαμορφωμένου Κέντρου που θα προσφέρει εξειδικευμένη διάγνωση και θεραπεία στη βάση Ευρωπαϊκών κατευθυντήριων γραμμών . Όμως, τα προβλήματα συνεχίζονται, καθώς στο στάδιο της βιοψίας που αποτελεί ίσως το σημαντικότερο κομμάτι,  παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις. Έτσι, αυτή την φορά η Europa Donna έχει ως βασικό αίτημα προς το αρμόδιο Υπουργείο, την άμεση λύση του προβλήματος.

Πως μπορεί κάποιο άτομο να βοηθήσει εθελοντικά τον Οργανισμό;  

Στην Europa Donna Κύπρου, υπάρχουν εγγεγραμμένοι εθελοντές οι οποίοι βοηθούν είτε στην διεκπεραίωση εργασιών στα γραφεία σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό, Πάφο , είτε στην οργάνωση των διάφορων εκδηλώσεων του Οργανισμού. Αν κάποιο άτομο, ενδιαφέρεται να συμμετέχει σε αυτό τον οργανισμό, τότε μπορεί να γίνει μέλος, μέσω της ιστοσελίδας www.europadonna.com.cy συμπληρώνοντας τα στοιχεία του στο ”Δελτίο Εγγραφής Μελών”.

Ο καρκίνος του μαστού αφορά τους άντρες; 

Υπάρχει η αντίληψη ότι ο καρκίνος του μαστού αφορά μόνο τις γυναίκες. Όμως ιατρικές έρευνες έχουν δείξει ότι 1-2% των περιστατικών αφορούν άντρες. Η Europa Donna Κύπρου υπάρχει ως Οργανισμός και για τα δύο φύλα και την ενεργοποίηση τους σε θέματα έγκαιρης διάγνωσης της ασθένειας.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY