Γρηγόρης Αυξεντίου: Ένας εθνικός ήρωας

 

Aπό: Ζένια Μαμαλέτου*


«… Τ’αληθινό μπόι του ανθρώπου μετριέται πάντα με το μέτρο της λευτεριάς . Τίποτ’ άλλο. Γεια σας.Αν λυπάμαι για κάτι είναι που πια δε θα μπορέσω να κάνω τίποτα για σας (όχι σα φήμη ή σαν ιδέα ή σα θρύλος, μα με τούτα τα ίδια μου τα χέρια)…»

Αυτό είναι ένα μικρό απόσπασμα από το ποίημα «Αποχαιρετισμός» του Γιάννη Ρίτσου που ο ίδιος έγραψε προς τιμή του ήρωα του ελληνοκυπριακού αγώνα, Γρηγόρη Αυξεντίου.
Ο ποιητής αναφέρεται σε έναν υποθετικό μονόλογο του Αυξεντίου λίγα λεπτά πριν από το ολοκαύτωμά του, παρουσιάζοντας μία εσωτερική και συνάμα εξωτερική δράση. Ταυτοχρόνως, έντονη φαντάζει η εσωτερική ένταση του ήρωα, που αποχαιρετάει τον κόσμο, τη ζωή και τον τόπο του.

i alli apopsi auksentiou

Γρηγόρης Αυξεντίου, υπαρχηγός της Ε.Ο.Κ.Α. Κύριος στόχος της οργάνωσης και κατά προέκταση και δικός του, η πολυπόθητη Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Πάλεψε και θυσιάστηκε το ίδιο ηρωικά στον ελληνοκυπριακό αγώνα κατά των Άγγλων δυναστών στη Μεγαλόνησο, σαν σήμερα, στις 3 Μαρτίου του 1957.
Δύο περίπου χρόνια νωρίτερα από το θάνατό του, και συγκεκριμένα στις 12 Δεκεμβρίου 1955, η ιεραρχία της Ε.Ο.Κ.Α. μαζί με τον Αυξεντίου παγιδεύτηκαν από τους Βρετανούς στο όρος Τρόοδος.

Στα τέλη Φεβρουαρίου του ’57, ένας βοσκός πρόδωσε το κρησφύγετο όπου κρυβόταν ο Γρηγόρης Αυξεντίου μαζί με την ομάδα του στις αγγλικές δυνάμεις ασφαλείας. Απόσπασμα 60 στρατιωτών κατέφτασε στη σπηλιά όπου και είχαν κρυφτεί, στις 2 Μαρτίου. Η σπηλιά περικυκλώθηκε και ο ανθυπολοχαγός του Βρετανικού αποσπάσματος, Μίντλετον, πλησίασε και φώναξε στον Αυξεντίου «Ρίξε τα όπλα σου και παραδώσου, αλλιώς θα επιτεθούμε». Η απάντηση του εθνικού μας ήρωα προς τον κατακτητή ήταν «Μολών λαβέ».

Τότε οι Βρετανοί έριξαν βόμβες πετρελαίου στη σπηλιά, με αποτέλεσμα αυτή να τυλιχτεί στις φλόγες. Η μάχη τελείωσε στις 2 το βράδυ της 3ης Μαρτίου του 1957, με τον ηρωικό πατριώτη που τον χαρακτήριζε το αλύγιστο θάρρος του, να έχει βρεθεί απανθρακωμένος.

i alli apopsi auksentiou12

Σύμφωνα με ντοκουμέντα που για ακόμη μία φορά αποδεικνύουν τον ηρωισμό αυτού του ανθρώπου, ο τότε ανταποκριτής του Ασσοσιέϊντ Πρες στην Κύπρο, Άλεξ Ευθυβούλου μετέδωσε ότι «η μάχη διεξαγόταν υπό ραγδαίας βροχής και πριν φονευθεί ο Γρηγόρης Αυξεντίου έρριψε περί τις 1000 σφαίρες και αρκετές χειροβομβίδες φονεύοντας 47 στρατιώτες».

 

*Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας – University of Salford

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY