H Αμφίπολη και οι άλλες 9 κορυφαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2014

Top-Ten-Amphipolis

Ήταν αναμενόμενη μια διεθνής «διάκριση» για την ανασκαφή της Αμφίπολης. Σύμφωνα με το περιοδικό «Archaeology», από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν να έρχονται στο φως ευρήματα από τον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, ολόκληρος ο πλανήτης περίμενε κάθε νέο στοιχείο με ανυπομονησία.

Το περιοδικό – του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου των Ηνωμένων Πολιτειών- κατέταξε την Αμφίπολη μέσα στις 10 σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2014 και σημειώνει στο κεντρικό του κείμενο ότι ο τάφος της Αμφίπολης είναι της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα πως η αρχαιολογία μπορεί να «αιχμαλωτίσει» την φαντασία των ανθρώπων.

Η υπόλοιπη λίστα των κορυφαίων αρχαιολογικών ανακαλύψεων του 2014 σύμφωνα με το «Archaeology»:

Stonehenge, Αγγλία

EH--Stonhenge--0174-2013

Οι έρευνες τηλεπισκόπησης έχουν αποκαλύψει μια μεγάλη σειρά από αρχαιολογικά στοιχεία στην περιοχή γύρω από το Stonehenge, καθιστώντας σαφές ότι ήταν μέρος ενός πολύ ευρύτερου τελετουργικού τοπίου που περιλαμβάνονται μνημεία, ιερά, ταφικά μνημεία, και λάκκους.

 

Ντέβον, Αγγλία

Top-Ten-Seaton-Down-Hoard

O θησαυρός από 22.000 ρωμαϊκά νομίσματα που ανακαλύφθηκε στη νοτιοδυτική Αγγλία πιθανότατα θαμμένος στα 340 μ.Χ..

 

Lumbini, Νεπάλ

Top-Ten-Buddhism

Η ανασκαφή σε έ ενεργό βουδιστικό ιερό στο Νεπάλ έχει αποκαλύψει μια δομή ξυλείας που χρονολογείται γύρω στον έκτο αιώνα π.Χ.  Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι η παλαιότερη γνωστή βουδιστική λάρνακα του κόσμου.

 

Jerusalem, Ισραήλ

Top-10-Neanderthal-Epigenome

 

Victoria Strait, Καναδάς

Top-Ten-Erebus

Οι αρχαιολόγοι επιβεβαίωσαν ότι το πλοίο είναι Έρεβος, π αγνοήται από το 1846

 

Lake Iznik, Τουρκία

Top-Ten-Byzantine-Basilica

Τα ερείπια μιας βασιλικής εκκλησίας  που χρονολογείται από τον πέμπτο αιώνα παραμόνευε απαρατήρητη κάτω από τα νερά της λίμνης Ιζνίκ ακριβώς έξω από την ακτή της αρχαίας πόλης της Νίκαιας, μέχρι που την εντόπισε ο αρχαιολόγος Μουσταφά Σαχίν κατά τη διάρκεια μιας εναέριας έρευνας.

 

York, Αγγλία

Top-Ten-Early-Mummification (1)

Η ανάλυση των ταφικών περιτυλιγμάτων που έχουν αποθηκευτεί στο Βρεττανικό Μουσείο του Μπολτόν από το 1930 απέδειξε ότι οι Αιγύπτιοι είχαν συνταγές για ταρίχεψη των νεκρων ήδη από το 4300 π.Χ.-1.500 χρόνια νωρίτερα από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα. Οι συσκευασίες που περιέχουν λινό ήρθε από τα νεκροταφεία της περιοχής Badari της Άνω Αιγύπτου και χρονολογούνται πολύ πριν από την έναρξη της εποχής των Φαραώ.

 

Køge, Δανία

Top-Ten-Viking-Fortress

 

Ένα πρόσφατα ανακαλυφθέντο φρούριο των Βίκινγκς που μπορεί να ανήκε στον Harald “Bluetooth” Gormsson, τονπρώτο βασιλιά της Δανίας.

 

Yucatán Peninsula, Μεξικό

Top-Ten-Naia-Skull

H ανάλυση των οστών δείχνει ότι έζησε μεταξύ 12.000 και πριν από 13.000 χρόνια, καθιστώντας την ένα από τα πρώτα τους ανθρώπους που βρέθηκαν ποτέ στην Αμερική.

 

 

Πηγή: Athens Voice, www.archaeology.org

1 COMMENT

LEAVE A REPLY