“Σφυροκοπώντας” την Τουρκία, η ΕΕ πρόδωσε τις ιδρυτικές της αξίες

 

 

Του Omer Celik, υπουργού της Τουρκίας για ζητήματα της Ε.Ε.

Για τους Τούρκους, η απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου σηματοδότησε μια κρίσιμη καμπή όχι μόνο στην ιστορία του έθνους, αλλά και στις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χλιαρή αντίδραση των Βρυξελλών απέναντι στην πιο σοβαρή επίθεση εναντίον της δημοκρατίας για κάθε υποψήφια προς ένταξη χώρα – η οποία κόστισε τη ζωή 241 αθώων ανθρώπων- εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία της ΕΕ ως εταίρου αλλά και τη δέσμευσή της για δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου.

Το αν θα μπορέσει η Ευρώπη να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη εκατομμυρίων Τούρκων θα είναι ενδεικτικό για το αν η Ένωση εξακολουθεί να έχει ό,τι χρειάζεται για να επιβιώσει.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Τούρκοι δεν έλαβαν το είδος της στήριξης από τους Ευρωπαίους ηγέτες που ήλπιζαν. Κάθε καταδίκη του πραξικοπήματος που προήλθε από τη Δύση συνοδεύτηκε από έναν μακρύ κατάλογο από “εάν”, “και”, και “αλλά”. Οποιοσδήποτε ουδέτερος παρατηρητής θα μπορούσε εύκολα να πειστεί ότι οι πραξικοπηματίες, σε αντίθεση με τα θύματά τους, ήταν η θιγόμενη πλευρά.

Δυστυχώς, η αδυναμία της Ευρώπης να εμμείνει στις βασικές αρχές της δεν είναι καινούρια. Στον απόηχο του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2013 στην Αίγυπτο, που είχε ως αποτέλεσμα να ανατραπεί μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, αξιωματούχοι της ΕΕ είχαν σπεύσει να καλύψουν τον ηγέτη της χούντας στο Κάιρο, τον Στρατηγό Abdel-Fattah El-Sisi Η απάντησή τους ήταν ενδεικτική ενός ευρύτερου προβλήματος που έχει στοιχειώσει την Ευρώπη από τα μέσα της δεκαετίας του 2000: την άνοδο του λαϊκισμού, του απομονωτισμού και της ξενοφοβίας.

Αντιμέτωποι με τις μεγαλύτερες προκλήσεις από ποτέ, οι λαϊκιστές της Ευρώπης έχουν στραφεί στο σφυροκόπημα της Τουρκίας αντί για την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων που επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών τους. Παρ ‘όλα αυτά, η Τουρκία έχει διατηρήσει μια εποικοδομητική και επαγγελματική στάση, δουλεύοντας κατ’ επανάληψη σε συνεργασία με την Ευρώπη για να ξεπεράσουν τις αμοιβαίες προκλήσεις.

Όταν χιλιάδες παράνομοι μετανάστες από τη Συρία και αλλού συνέρρεαν προς την Ευρώπη μέσω των ελληνικών νησιών, Τούρκοι αξιωματούχοι εργάστηκαν με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους για να δημιουργήσουν ένα νόμιμο μηχανισμό επανεγκατάστασης που αποδείχθηκε ιστορική επιτυχία. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο αριθμός των αφίξεων στην Ευρώπη μειώθηκε από αρκετές χιλιάδες σε μια χούφτα την ημέρα. Συνεχίζουμε να εντοπίζουμε βάρκες, να πατάσσουμε τους διακινητές και να αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες των προσφύγων – ακόμη και αν τα κράτη-μέλη της ΕΕ βρίσκουν δικαιολογίες για την αποτυχία τους να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδοτικής στήριξης για το κόστος των προσφύγων και την απελευθέρωση της βίζα για τους Τούρκους που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

Η Τουρκία βοηθά επίσης να κρατηθεί η Ευρώπη πιο ασφαλής. Εκτός από το να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά των τρομοκρατικών ομάδων, συνεργάζεται και με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να ανακοπεί η ροή των ξένων τρομοκρατών από την ήπειρο στη ζώνη των συγκρούσεων.

Περισσότεροι από 50.000 ύποπτοι τρομοκρατίας, μεταξύ των οποίων και πολλοί Ευρωπαίοι, απαγορεύεται να εισέλθουν στην Τουρκία. Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές αρχές ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους σχετικά με τα άτομα υψηλού κινδύνου -ορισμένα από τα οποία έχουν εμπλακεί σε βάρβαρες επιθέσεις εναντίον αθώων ανθρώπων στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες. Πιο πρόσφατα, η Τουρκία, σε συνεργασία με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, έστειλε στρατό για την απελευθέρωση της Jarabulus, βασικού προπυργίου του “Ισλαμικού Κράτους” στη Βόρεια Συρία. Τις τελευταίες ημέρες, σημειώσαμε σημαντική πρόοδο στην εκπλήρωση της αποστολής μας: τη διασφάλιση των συνόρων, την εξουδετέρωση των απειλών εναντίον των Τούρκων πολιτών και τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

Τέλος, η εποικοδομητική στάση της Τουρκίας απέναντι στην ΕΕ έχει βοηθήσει να βελτιωθεί η εικόνα του θεσμού στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και στις κοινότητες μεταναστών σε όλη την Ευρώπη. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η προοπτική ένταξης μιας μεγάλης και κυρίως μουσουλμανικής χώρας στην Ένωση θεωρούνταν σημάδι της δέσμευσης της Ευρώπης στον πλουραλισμό. Παρά το γεγονός ότι πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες θα προτιμούσαν να επιτεθούν την τουρκική κυβέρνηση, οι προτεραιότητές μας δεν έχουν αλλάξει: η ένταξη στην ΕΕ εξακολουθεί να αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Τουρκία, και ούτε τα μέτρα και σταθμά, ούτε η κακή συμπεριφορά θα μας σταματήσει.

Προχωρώντας προς τα εμπρός, η Ευρώπη δεν μπορεί να αποφύγει να πάρει ορισμένες δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το τι σημαίνει η Ένωση, το πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει για να διατηρήσει τις αξίες της και το πού θα ήθελε να βρίσκεται σε αρκετές δεκαετίες από σήμερα. Η σημερινή συζήτηση γύρω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της Τουρκίας και τη δυνατότητα ένταξης στην ΕΕ είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από την ίδια τη χώρα μου. Είναι μια συζήτηση που βάζει την ηγεσία απέναντι στο λαϊκισμό, την ανοχή απέναντι στις διακρίσεις, τις αρχές απέναντι στα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα και την κοινή λογική απέναντι στον εξτρεμισμό.

Capital.gr

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY