Martin Luther King

 Από: Μαρία Φουντατζιη*

Εισαγωγή

O Martin Luther King Jr. γεννήθηκε στην Atlanta, Georgia στις 15 Ιανουαρίου το 1929. Απόκτησε το όνομα Λούθερ όταν ήταν πέντε χρονών, ενώ ο πατέρας και ο παππούς του ήταν Βαπτιστές ιεροκήρυκες. Ο King, ο οποίος ήταν Βαπτιστής ιερέας, ακτιβιστής υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων και πολιτικός αγωνιστής  εναντίον των φυλετικών διακρίσεων και ρατσισμού, είχε σημαντική επιρροή στις φυλετικές σχέσεις μεταξύ λευκών και Αφροαμερικανών στην Αμερική τα μέσα της δεκαετίας του 1950. Ξεκίνησε τη φοίτηση του στο Morehouse College σε ηλικία μόλις 15 ετών και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με πτυχίο Κοινωνιολογίας. Έπειτα, έλαβε μέρος στο Crozer Theological Seminary, το οποίο διήρκησε τρία χρόνια, και απόκτησε δίπλωμα Θεολογίας και μετά γράφτηκε στο Boston University για να ξεκινήσει την διδακτορική του διατριβή. Εκεί γνώρισε τη Coretta Scott, την μετέπειτα σύζυγό του. Παντρεύτηκαν τον Ιούνη του 1953 και απόκτησαν τέσσερα παιδιά. Το 1954, ο King έγινε Βαπτιστής Πάστορας, ενώ το 1955 ολοκλήρωσε το PhD του, σε ηλικία 25 χρονών.

“Ας μην ψάχνουμε να ικανοποιήσουμε τη δίψα μας για ελευθερία πίνοντας από το ποτήρι της πίκρας και του μίσους.”

 

 

Untitlede

 

 

Συνέδριο της Νότιας Χριστιανικής Ηγεσίας

Το 1957, ο King μαζί με ακόμα 60 ακτιβιστές ίδρυσαν το Συνέδριο της Νότιας Χριστιανικής Ηγεσίας (Southern Christian Leadership Conference) με σκοπό την αξιοποίηση του ηθικού κύρους και την οργάνωση της εξουσίας των μαύρων εκκλησιών. Στόχος της οργάνωσης ήταν η μεταρρύθμιση των πολιτικών δικαιωμάτων και το δικαίωμα ψήφου για τους Αφροαμερικανούς. Έμπνευση του King αποτέλεσε η επιτυχία του Gandhi με μη βίαιες διαμαρτυρίες, στην Ινδία. Συνεπώς, μετά το ταξίδι του στην Ινδία, αφοσιώθηκε στον στόχο του ακόμα παραπάνω, χρησιμοποιώντας ‘μη-βία’.  Μετά από πολυάριθμες διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο, ο King συνελήφθη το 1960. Απελευθερώθηκε όμως με την βοήθεια του τότε υποψηφίου John F. Kennedy.

“Το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι: μόνο το φως μπορεί να το κάνει αυτό. To μίσος δεν μπορεί να διώξει το μίσος: Μόνο η αγάπη μπορεί να το κάνει.”

Untitled2

 

Επιτυχία

Η προσέγγισή του ήταν αργή και υπομονετική. Ο King και οι υποστηρικτές του σχεδίασαν μαζικές διαδηλώσεις σε ολόκληρο το έθνος, ζητώντας ειρηνική αλλαγή.  Σκοπός ήταν η προώθηση της ιδέας ότι όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν κάποτε να είναι αδέρφια.  Η ομιλία του King το 1963, “I have a dream”, έμεινε στην ιστορία. Το 1964, κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης. Από τα τέλη του 1965 μέσω του 1967, ο Κινγκ επέκτεινε το Κίνημα των Πολιτικών Δικαιωμάτων του σε άλλες μεγαλύτερες αμερικανικές πόλεις, μεταξύ των οποίων το Chicago και το Los Angeles. Μερικά από τα επιτεύγματά του είναι  το δικαίωμα ψήφου στους μαύρους, η ενοποίηση αφροαμερικανικών κοινοτήτων και η πάταξη φυλετικών διακρίσεων στις Η.Π.Α. Χρόνια μετά την δολοφονία του το 1968, είναι ο πιο ευρέως γνωστός Αφροαμερικανός  ηγέτης της εποχής του. Η ζωή και το έργο του έχει τιμηθεί με μια εθνική εορτή, την Τρίτη μέρα του Ιανουαρίου.

 

“Έχω ένα όνειρο ότι τα τέσσερα παιδιά μου θα ζήσουν μια μέρα σε ένα έθνος όπου δεν θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους αλλά από το περιεχόμενο του χαρακτήρα τους.”

 

 

*Φοιτήτρια Ευρωπαικών Σπουδών και Γερμανικών- University of Manchester

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY