Μεγαλεπήβολα Έργα: Ανάπτυξη Ή Εντυπωσιασμός;

Απο: Στέφανος Φαρμάκης

Ζώντας σε μια εποχή όπου η λέξη ανάπτυξη έχει γίνει έμμονη ιδέα  σε σημείο που να τα θυσιάζουμε όλα στο βωμό αυτής της υποτιθεμένης ανάπτυξης, το να εξαγγέλλονται  μεγαλεπήβολα έργα θεωρείται ένα πολύ σημαντικό μέρος αυτής της ανάπτυξης. Τεράστια αρχιτεκτονικά projects έχουν εξαγγελθεί με ορισμένα από αυτά να είναι στα σκαριά, άλλα να έχουν αρχίσει και κάποια που ίσως να μείνουν για πάντα στα χαρτιά. Παρ όλα αυτά, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν από αυτά τα έργα που παρουσιάζονται στον Κυπριακό λαό σαν αναπτυξιακά έργα που θα μας βάλουν σε πιο… περίοπτη θέση στον παγκόσμιο επενδυτικό και τουριστικό χάρτη θα έχουν κάποιο πραγματικό όφελος οι πολίτες. Αν κοιτάξουμε λίγο προς τα ανατολικά μας, θα δούμε ότι πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής κατέφυγαν στην ίδια πρακτική με αποτέλεσμα να έχουν σήμερα ένα μεγάλο αριθμό εντυπωσιακών κτιρίων τα οποία παραμένουν σχεδόν άδεια.

oval-buldingoval-bulding-lim

 

Εντούτοις, όχι μόνο δεν γίνεται προσπάθεια να αποφευχθούν τα ίδια λάθη, αλλά δημιουργούνται κτήρια απομιμήσεις των κτηρίων που δεσπόζουν στις ερήμους της Μέσης Ανατολής! Μόνο που στην περίπτωση της Κύπρου αυτά τα κτήρια εγείρονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές με αποτέλεσμα τα κτήρια που βρίσκονται από πίσω να είναι “καταδικασμένα” σε αιώνια σκιά. Σαν αποτέλεσμα, στο βωμό του εντυπωσιασμού θυσιάζονται οι πραγματικές ανάγκες μιας μερίδας των κατοίκων μιας ολόκληρης πόλης. Επιπρόσθετα, η ταυτότητα, η ιστορία και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των πόλεων της Κύπρου πολλές φορές δεν λαμβάνεται υπόψη με αποτέλεσμα το έργο να επιβάλλετε μέσα στην πόλη σαν ένα τεράστιο UFO που εμφανίστηκε από το πουθενά.

 

Όπως έχει αποδειχτεί πολλάκις στο παρελθόν, το μοντέρνο και το καινοτόμο δεν είναι κατ ανάγκη το επιβλητικό που εντυπωσιάζει το μάτι, αλλά αυτό που εξελίχτηκε μέσα από τα θεμέλια της ιστορίας και μέσα από την προσπάθεια να εκπληρωθούν οι ανάγκες πραγματικών ανθρώπων.

old-new
Το παλιό και το μοντέρνο συναντιούνται στην καρδία της πρωτεύουσας. Το αν “παντρεύονται” είναι ένα μεγάλο θέμα συζήτησης.

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY