O Γιάννης Πολίτης στην “άλλη άποψη”

Aπό: Χαρίκλεια Γιάγκου*

 

Ο Γιάννης Πολίτης είναι 21 χρόνων κι όλα τα υπόλοιπα.. διαβάστε τα πιο κάτω!

 • Είσαι μόλις 21 χρονών και τα λόγια σου, έγιναν ξαφνικά ανάρπαστα και λατρεμένα στο διαδίκτυο. Πως ξεκίνησες να γράφεις; Ήταν κάτι που πάντα σε έλκυε;

Γενικά δεν θεωρούσα το γράψιμο ως μέσο για να εκφράσεις τα αληθινά συναισθήματά σου. Για να σου δώσω να καταλάβεις μέχρι την Α’ τάξη του Λυκείου έβαζα την μητέρα μου να γράφει τις εκθέσεις και απλά τις απομνημόνευα.

Μέχρι που συνειδητοποίησα πως μέσα απ’ αυτό μπορώ να εκφράσω τα όσα νιώθω. Αυτά που μου βάραιναν την ψυχή και που μ’ έναν μαγικό τρόπο ξεπρόβαλλαν προς τα έξω.  Πάντα ήξερα πως με την ευχέρεια λόγου που κατείχα από μικρός, έχοντας πατέρα Ελλαδίτη, μπορούσα άνετα να εκφράσω ο,τιδήποτε με προβλημάτιζε, απλά δεν το επιδίωκα ή ίσως δεν είχε έρθει η κατάλληλη στιγμή.

Ξεκίνησα να γράφω πριν περίπου ενάμιση χρόνο. Κατ’ ακρίβεια μέσα καλοκαιριού μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου χρόνου των σπουδών μου. Πώς προέκυψε; Είπα πως θα αρχίσω να γράφω ένα μικρό σύντομο μήνυμα. Κάτι σαν περίληψη της καθημερινότητας μου.  Το τι να κρατούσα και να αφομοίωνα στο χαρακτήρα μου. Έτσι και έκανα.

 • Πες μας λίγα λόγια για το τι γράφεις, τι είναι το αντικείμενο με το οποίο καταπιάνεσαι;

Γράφω για τη ζωή. Στιγμές που όλοι μας ζήσαμε σε κάποια φάση, άλλοτε χαράς ή θλίψης. Αγάπης, πόνου ακόμα και νοσταλγίας. Λίγες από τις λέξεις που μπορεί να χαρακτηρίσουν τον καθ’ ένα.  Για όλα αυτά τα συναισθήματα, που με λίγα λόγια, κυριεύουν τους ανθρώπους.

 • Αν θα έλεγες ότι έχεις μια πηγή έμπνευσης, ποια θα ήταν αυτή και γιατί;

Πηγή έμπνευσής μου θα έλεγα τα άτομα που με περιτριγυρίζουν. Γιατί μέσα απ’ αυτά σκιαγραφώ  το δικό μου τρόπο αντίληψης πλάθοντας τη ζωή μου. Τις σκέψεις μου. Αυτές που μοιράζομαι μαζί σας μέσα απ’ τα κείμενά μου.

11047171_10203565973657478_1111299660_n

 • Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφερες να κερδίσεις κόσμο και κοσμάκη. Πώς νιώθεις γι’αυτό; Μήπως ένιωσες τη ζωή σου να αλλάζει με κάποιο τρόπο; Οι άνθρωποι γύρω σου άλλαξαν;

Η αλήθεια είναι πως η απήχηση που είχαν τα όσα έγραφα με εξέπληξε. Νιώθω όμορφα. Ένα χαμόγελο αντανακλά στο πρόσωπό μου,  κάθε φορά που ανεβάζει κάποιος κάτι δικό μου.  Όχι γιατί βλέπω συνεχώς κοινοποιήσεις των όσων γράφω και το πόσο ταυτίζεται ο κόσμος μέσα από τόσο λίγες μόνο γραμμές, αλλά επειδή κατάφερα να μην επηρεαστώ, όσο μπορούσα βέβαια στην αρχή.

Η αρχή ήταν δύσκολη ξέρεις. Άτομα δικά μου με συμβούλευαν να σταματήσω να γράφω επειδή στην ουσία μοιραζόμουν τα πάντα με όλους. Κάτι που υποθετικά σε φέρνει σε μια άβολη και δύσκολη θέση. Εγώ όμως συνέχισα και απ’οτι φαίνεται δεν έπραξα λάθος. Ένα πολύ ξεχωριστό άτομο μου είπε κάποτε: «Απ’ τη στιγμή που έχεις χάρισμα να εκφράζεις όσα πολλοί θέλουν να πουν μα δεν βρίσκουν τις κατάλληλες λέξεις, ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ ΣΟΥ να το κάνεις.»

Η ζωή μου δεν μπορώ να πω πως έχει αλλάξει ιδιαίτερα. Ούτε οι άνθρωποι γύρω μου. Υπάρχει βέβαια κάποια επιπλέον αναγνωρισιμότητα αλλά σε λογικά επίπεδα. Το να συναναστρέφομαι με ανθρώπους, να γνωρίζω καινούργια άτομα, ιδεολογίες και τρόπους ζωής είναι κάτι που τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια είναι μέρος της καθημερινότητας μου. Αγαπώ να ακούω, να μαθαίνω και να γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους.

 

 • Ένας άνθρωπος ο οποίος ενδιαφέρεται να δει την δουλειά σου και να την διαβάσει, που μπορεί να την βρει;

Κυρίως μέσα από την σελίδα μου στο Facebook (www.facebook.com/yiannispolitisquotes) και το λογαριασμό μου στο Instagram: yiannispolitis.

Καθώς επίσης και στο tumblr (giannispolitis) και WeHeartIt (@yiannispolitis)

 • Έχεις σπουδάσει νομική, ίσως ήταν μία επιλογή που έκανες λόγω της κλίσης σου στο γράψιμο και στην ρητορεία πιστεύεις ή στόχευες σε κάτι άλλο με αυτή την επιλογή;

Σαν άτομο μπορώ εύκολα να εκφραστώ και να περάσω μια άποψη. Να πείσω κόσμο ασχέτως αν  κάποιες φορές και εγώ ο ίδιος ξέρω πως η άποψη μου δεν είναι και η πιο σωστή. Από άσπρο σε μαύρο. Έτσι ακριβώς.  Παρόλα αυτά σπούδασα νομική επειδή είναι ένας κλάδος ο οποίος σου ανοίγει πολλές πόρτες. Είναι ένα πτυχίο σεβαστό αλλά συνάμα πολύ γενικό. Στην ουσία κaι εγώ όπως πολλοί άλλοι επέλεξαν τη σπουδή της νομικής για να έχουν ένα πτυχίο «ασφαλείας» στα χέρια τους.

11016046_10203565973537475_1304143576_n

 • Γράφεις, σπούδασες νομική και τώρα βρίσκεσαι στο Los Angeles για internship. Και συγκεκριμένα ως event producer. Πως προέκυψε αυτό;

Όπως είπα και πριν, το να συναναστρέφομαι με κόσμο είναι κάτι που με εξιτάρει και μου προσφέρει μεγάλη χαρά. Στο παρελθόν είχα δουλέψει σε αρκετούς τόπους διασκέδασης στη Λεμεσό από café  μέχρι μπαράκια και clubs καθώς επίσης και σαν 1st Year Representative του Cypriot Society τον πρώτο χρόνο σπουδών μου και General Representative του πανεπιστημίου τον δεύτερο μέσα από τη διαδικασία των εκλογών. Μέσα απ’ αυτά συνειδητοποίησα πως το να βλέπω μια ιδέα μου να υλοποιείται και μέσα απ’ αυτήν να προσφέρω χαρά στον περίγυρό μου, ήταν αρκετό να με κερδίσει. Με κέρδισε πανηγυρικά ο χώρος αυτός. Τουλάχιστον εφήμερα.

  

 • Από την Κύπρο στο Essex, κι από το Essex στο Los Angeles. Πες μας λίγα λόγια για αυτούς του τρεις προορισμούς…

Κύπρος:

 Όσους τόπους και αν έχω πάει στη ζωή μου, αυτό το νησί δεν το αλλάζω. Λογικό, ο τόπος στον οποίο γεννήθηκες. Σ’ αυτόν που έζησες και σ’ έζησε. Με στιγμάτισε η Κύπρος. Είναι ένα ονειρικό νησί, βλέπεις. Θεωρούσα πως θα είναι εύκολο να το αποχωριστώ, μα όσο περνάει ο καιρός ο πόθος μου να γυρίσω πίσω, ολοένα και αυξάνεται. Γενικά σαν άτομο είμαι της άποψης πως οι άνθρωποι πρέπει να ταξιδεύουν όσο μπορούν και να προσπαθούν να πετύχουν στο εξωτερικό, νοουμένου πως κάποτε θα γυρίσουν πίσω στον τόπο που τους γέννησε ούτως ώστε να φέρουν σ’ αυτό όλα όσα έμαθαν και του λείπουν. Μόνο τότε πάμε μπροστά σαν κοινωνία και σαν λαός γενικότερα.

Essex:

 Όταν περνάς τρία απ’ τα ομορφότερα χρόνια της ζωής σου, δεν μπορείς παρά να του έχεις  ιδιαίτερη αδυναμία. Το χωριουδάκι μου. Έτσι το αποκαλώ. Ο κατάλληλος τόπος για να σπουδάσει ένας φοιτητής. Πολλοί το αποκαλούν και φοιτητούπολη. Με όμορφα αξιοθέατα, γεμάτο πρασινάδα και μόλις 40 λεπτά μακριά απ’ το Λονδίνο. Τι άλλο μπορεί να χρειάζεσαι δηλαδή;

 

Los Angeles:

Δεν είναι τυχαίος ο τίτλος που του έχουν δώσει «Η πόλη τον ονείρων». Μια πόλη ονειρεμένη. Το κέντρο του κόσμου θα έλεγα. Απ’ εκεί που ξεκινούν τα πάντα. Λατρεύω το Los Angeles. Ένας προορισμός που συστήνω στον καθένα να επισκεφτεί. Να ζήσει έστω για λίγο. Μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία και κόσμος. Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος και τυχερός που βρήκα ευκαιρία να δουλέψω εδώ πέρα. Το ότι το λάτρεψα όμως το οφείλω περισσότερο και στους συγγενείς μου οι οποίοι ζουν χρόνια εδώ και με υποδέχτηκαν πολύ ζεστά. Με έκαναν να νιώσω σαν να τους γνώριζα από πάντα. Τους οφείλω πολλά!

 

 • Τι άλλο να περιμένουμε από τον Γιάννη Πολίτη στο άμεσο μέλλον αλλά και πιο μακροπρόθεσμα;

Όσον αφορά το γράψιμο ευελπιστώ πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα κυκλοφορήσει το πρώτο βιβλίο μου.  Τίποτα δεν είναι ακόμα σίγουρο. Αλλά σιγά – σιγά όλα παίρνουν το δρόμο τους. Από μικρός, όποτε τύγχανε να πηγαίνω σε βιβλιοπωλεία έψαχνα για βιβλία με μικρά κειμενάκια. Ποτέ όμως δεν κατάφερα να βρω κάτι αξιοσημείωτο για να με ωθήσει να το αγοράσω. Ελπίζω πως η έκδοση του βιβλίου μου θα κινήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη γιατί είναι κάτι που αν όχι λείπει, είναι τουλάχιστον δυσέβρετα αυτή τη στιγμή στην αγορά.

 • Αν θα ξεχώριζες κάτι εκ των οποίων έχεις γράψει, ποιο θα ήταν; Και γιατί;

Έχω μερικά κειμενάκια τα οποία με στιγματίζουν ιδιαίτερα και τους έχω μια μικρή δόση αδυναμίας. Ένα όμως συγκεκριμένα, το λατρεύω. Γιατί την ώρα που το έγραφα οι λέξεις κυλούσαν τόσο μαγικά σαν να με παρέσυραν. Υπάρχουν μερικά κείμενα  που τα κρατάω μόνο για την έκδοση του βιβλίου μου.  Κάποια μικρά, μια δυο προτάσεις μονάχα, άλλα μεγάλα. Αυτό είναι ένα απ’ τα μεγάλα. Πολύ λίγοι το έχουν διαβάσει μέχρι στιγμής. Θα το καταλάβετε με το που θα το διαβάσετε όμως. Θα αγγίξει ευαίσθητες χορδές σας το εγγυώμαι!

 

 • Έχεις νιώσεις ποτέ να σε υποτιμούν; Αν ναι, ποια ήταν η δικιά σου αντίδραση;

Καταρχάς δεν θεωρώ υποτίμηση κάτι που δεν δίνω σημασία και δεν ασχολούμαι συγκεκριμένα εγώ σαν Γιάννης δίνοντας το 100% μου. Επομένως όχι.

 

 • Όταν κι εφόσον έχεις ελεύθερο χρόνο, με τι σου αρέσει να ασχολείσαι;

Μ’ αρέσει να περνώ τις ώρες μου με ωραία παρέα. Δεν ασχολούμαι με κάτι συγκεκριμένα. Αν και είμαι άτομο που σε μερικά θέματα παρέας μ’ αρέσει να προγραμματίζομαι, αφήνω τις περισσότερες φορές τη στιγμή να με παρασύρει σε μέρη που μόνο η ίδια ξέρει. Άλλωστε οι πιο ωραίες αναμνήσεις είναι οι απρογραμμάτιστες, έτσι δεν είναι;

 

 • Ποιος θεωρείς ότι είναι και ο πιο τρελός σου πόθος;

Να πετύχω ό,τι έχω θέσει σαν στόχο. Να αρχίσω να κάνω τις λέξεις, πράξεις…  Ένας απ’ αυτούς και ο πιο τρελός είναι να ανοίξω ένα πολυτελέστατο χώρο διασκέδασης (Venue) στην Κύπρο το οποίο θα φιλοξενεί ο,τιδήποτε έχει σχέση με διασκέδαση. Από corporate meetings μέχρι private events σε τύπου club καθώς επίσης  γάμους και τα σχετικά. Φυσικά για να το καταφέρεις αυτό χρειάζεσαι πολλή δουλειά, μεράκι, κατάλληλους συνέταιρους όπως επίσης και λίγη δόση τύχης.

 • Ποιο είναι το μεγαλύτερο σου πάθος;

Γενικά η ανακάλυψη ο,τιδήποτε καινούργιου. Διαφορετικού. Αυτού εκτός προδιαγραφών.

 • Ποιο θεωρείς το πρότυπο σου; Τόσο και στο συγγραφικό, αλλά τόσο και στο προσωπικό επίπεδο;

Είμαι ένα άτομο που αρπάζει θετικά απ’ ότι του κινήσει την προσοχή. Συνάμα, θα έλεγα πως δεν έχω ένα συγκεκριμένο είδωλο/ πρότυπο, αλλά είδωλα. Αν έχω να διαλέξω ένα συγκεκριμένα όμως πρόσωπο, θα έλεγα τον παππού μου τον Πλάτωνα.

Δεν είμαι γενικά άτομο που διαβάζει βιβλία επομένως δεν έχω κάποιο συγγραφέα σαν πρότυπο. Διαβάζω τα βιβλία των ανθρώπων. Απ’ το εξώφυλλο μέχρι το τέλος.

 • Ποιο είναι το μότο της δικιάς σου ζωής;

«Χαμογέλα. Και όταν όλα πάνε στραβά, χαμογέλα στραβά!»

 • Ποια συνήθεια «κακιά» και ποια «καλή» σου νομίζεις ότι δε θα μπορέσεις πότε να σταματήσεις να κάνεις;

Λοιπόν, δεν θα μπορούσα να σταματήσω ποτέ να νοιάζομαι πραγματικά για τους ανθρώπους που αγαπώ στο έπακρο. Αυτούς που κέρδισαν μια θέση στην πινακοθήκη της καρδιάς μου. Της ψυχής μου. Επομένως η συνήθεια που δεν μπορώ ποτέ να σταματήσω να κάνω είναι να εκφράζομαι σε βαθμό που θεωρείται υπερθετικός. Για μένα είναι φυσιολογικός. Αυτό θα έλεγα είναι η καλή και συνάμα κακή συνήθεια μου απ’ τη στιγμή που μπορεί να επιφέρει παρεξηγήσεις μερικές φορές.

 • Τι θεωρείς ευλογία και τι κατάρα;

Ευλογία θεωρώ ό,τι χάρισμα σου δίνεται απλόχερα απ’ τη φύση. Όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι έχουν ένα  ή και περισσότερα χαρίσματα. Κάποιοι τα βρίσκουν εύκολα άλλοι δύσκολα. Το θέμα είναι να ψάξεις να το βρεις.

Κατάρα θεωρώ ό,τι ασήμαντο και δεύτερο έρχεται στη ζωή μας το οποίο μας αποπλανεί είτε απ’ τους στόχους μας είτε μας επηρεάζει σαν ανθρώπους γενικότερα. Όλα αυτά όμως είναι μαθήματα ζωής. Αυτά που σε βοηθάνε να ξεχωρίζεις το καλό απ’ το κακό. Τα σωστά και τα λάθη.

 • Ποιο πιστεύεις ότι είναι το μεγαλύτερο μάθημα που διδάχθηκες έως σήμερα;

Το μάθημα της αξιολόγησης του εαυτού σου. Εκεί που συνειδητοποιείς τα σωστά και τα λάθη σου. Φυσικά σε πολύ πιο μεγαλύτερο  βαθμό απ’ ό,τι στο σχολείο. Για όλα αυτά που αλλάζεις σε σένα, για σένα και για όσα αφήνεις τα ίδια.

 • Αν σου δινόταν η δυνατότητα να ευχαριστείς κάποιο άτομο, ποιο θα ήταν και γιατί;

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένεια και τους φίλους μου πάνω απ’ όλα γιατί μέσα απ’ αυτούς διαμόρφωσα εμένα. Όσον αφορά το γράψιμο τον Πάνο Λουκαΐδη. Έναν ταλαντούχο νεαρό  σκηνοθέτη και ηθοποιό που με βοήθησε στα πρώτα μου βήματα, δίνοντάς μου μερικές σωστές, όπως αποδείχθηκαν συμβουλές.

 • Θεωρείς πως έχεις σε κάποιο άτομο τρελή αδυναμία;

Άτομο;  Άτομα, τέσσερα, κατ’ ακρίβειαν! Στα οποία και οφείλω πολλά. Ξέρουν αυτά.

Γιατί μας αρέσει ο Γιάννης Πολίτης στη “άλλη άποψη”.

Ο Γιάννης Πολίτης μας αρέσει στην άλλη άποψη, διότι τα λόγια που εκφράζει με τον μοναδικό τρόπο τον οποίο μόνο εκείνος ξέρει είναι ικανά, να διαπεράσουν και να ανατριχιάσουν τον κάθε πολίτη που τα διαβάζει. Λόγια βγαλμένα απ΄την πραγματικότητα με καμία δόση υπερβολής, παρά μόνο συνοπτικά, μα ταυτόχρονα μεγάλα! Μα το σημαντικότερο; Ταπεινός, ανθρώπινος και καθόλου υπερόπτης! Ένας νέος που έχει όλα τα φόντα να αφήσει πίσω μια σημαντική παρακαταθήκη στον τομέα της συγγραφής για τον τόπο μας.

Γιάννη σου ευχόμαστε αστείρευτη έμπνευση! Συνέχισε να μας μαγεύεις και να μας εκπλήσσεις με τα λόγια σου.

11041342_10203565973937485_1455835260_n

*Φοιτήτρια Πολιτικής Επιστήμης – Πανεπιστήμιο Κύπρου

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY