O «Aπόπλους» από τη στασιμότητα

Από: Λάουρα Παπακωνσταντίνου*

 

Ήταν λίγες ώρες πριν δώσουμε τον μεγάλο όρκο στην πατρίδα. Ντυμένοι στα λευκά με τις χρυσές επωμίδες στους ώμους αγναντεύαμε το βαθύ μπλε της θάλασσας στα βράχια της Πειραϊκής. Το επιβλητικό κτήριο του Βασσάνειου Μεγάρου μας υπενθύμιζε όλους τους ηγέτες που «γέννησε» η Σ.Ν.Δ. Εκείνη η μέρα ήταν η δικιά μας. Η μέρα που θα φεύγαμε με τα ιδανικά ενός ηγέτη. Αυτό όμως που έμεινε χαραγμένο στα τρίσβαθα της ελληνικής μου ψυχής ήταν το απόφθεγμα του Ν.Καζαντζάκη μέσα από τα λόγια του επιτηρητή μας  λίγο πριν παραταχθούμε για την μεγάλη τελετή. «Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν χαθεί, εγώ θα  φταίω.»

Έτοιμη λοιπόν, με την επανένταξη μου στην καθημερινή πραγματικότητα ,να προσφέρω στην πατρίδα γνωρίζοντας επαρκώς πολλά πράγματα και πεδία , αντιλήφθηκα μετά λύπης μου ότι εκεί έξω οι αυριανοί  πολιτικοί ηγέτες «αργοπέθαιναν». Αναφέρομαι στη νεολαία. Μια νεολαία που την έμαθαν να σκέφτεται χρήματα , να υπηρετεί χρήματα, να ονειρεύεται χρήματα .Μια νεολαία με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι χωρισμένοι σε κόμματα και να τα ψηφίζουν τυφλά. Διχασμένοι στην ίδια την ιστορία και την παράδοση. Μια νεολαία χωρίς φωνή.

Με μεγάλη προσπάθεια λοιπόν συνέχισα με πίστη και αφοσίωση και μέσω της ιδιότητας μου σαν αξιωματικός αλλά και σαν ενεργός πολίτης να κάνω ότι μπορώ χωρίς να επαναπαυτώ στο σάπιο σύστημα ,να βρω μια «σταγόνα» ελπίδας. Τα όρια στενεύουν και ο χρόνος είναι αμείλικτος. Όπως λέει και ο Σεφέρης: «Σ᾿ αυτό τον κόσμο, που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει ν᾿ αναζητήσουμε τον άνθρωπο, όπου και να βρίσκεται. Όταν στον δρόμο της Θήβας, ο Οιδίπους συνάντησε τη Σφίγγα, κι αυτή του έθεσε το αίνιγμά της, η απόκρισή του ήταν: ο άνθρωπος. Τούτη η απλή λέξη χάλασε το τέρας. Έχουμε πολλά τέρατα να καταστρέψουμε. Ας συλλογιστούμε την απόκριση του Οιδίποδα».  Στην αναζήτηση αυτή, μετά από τα γνωστά διαδικαστικά, βρέθηκα να είμαι μία από τους πενηνταέξι (56) Νέους Αντιπροσώπους της 2ης Βουλής των Νέων .

Με την αγωνία έντονα χαραγμένη στο βλέμμα μου, φτάνω στη  αίθουσα με άλλους έντεκα (11) Νέους Αντιπρόσωπους όπου απαρτίζαμε την Επιτροπή Εξωτερικών και  Ευρωπαϊκών  θεμάτων. Νέοι με διαφορετική επαγγελματική κατάρτιση ,γεγονός το οποίο κατέστη κύριος λόγος ενός επoικοδομητικού αποτελέσματος.

Οι νέοι όπου θα παραλάβουν την σκυτάλη από την προηγούμενη γενιά, είχαν εναποθέσει προτάσεις και λύσεις για θέματα μείζονος σημασίας στο τραπέζι των συνομιλιών. Μίλησαν για υλοποίηση μιας εθνικής ενεργειακής στρατηγικής από την εξεύρεση υδρογονανθράκων ,στοχεύοντας πάντα στην ανάπτυξη και ευημερία των πολιτών. Συνέδεσαν το ενεργειακό ζήτημα με την οικονομία, την παιδεία ακόμη και την ασφάλεια του τόπου που μέχρι σήμερα η πολιτεία δεν εξασφαλίζει αποτελεσματική διαχείριση των απειλών.

Οι Νέοι Αντιπρόσωποι των Επιτροπών Παιδείας, Εργασίας ,Εσωτερικών θεμάτων και Περιβάλλοντος συνέταξαν αξιόλογες εκθέσεις για την  αναγνώριση και εισαγωγή στο εκπαιδευτικό σύστημα της μη τυπικής και άτυπης μάθησης, την Πρακτική άσκηση μετ’ απολαβών, την Οριζόντια ψηφοφορία και την ενίσχυση συμμετοχής των νέων στα κέντρα λήψης αποφάσεων, τη Διαχείριση Αποβλήτων – αστικών και άλλων λυμάτων αντίστοιχα.

Την τρίτη μέρα ,αυτοί οι νέοι που καθημερινώς καταρρακώνονται από τους «ώριμους», παρευρέθηκαν στην Βουλή δείχνοντας εμπράκτως τι εστί δημοκρατία όπως αρμόζει σε ένα τέτοιο χώρο. Ακολούθως, υπερψηφίστηκαν και οι πέντε εκθέσεις των Επιτροπών μετά από μια διαδικασία εφαρμογής μερικών τροπολογιών, αποδεικνύοντας ότι η νεολαία είμαστε εις το «εμείς» κι όχι εις το «εγώ». Bλέπετε «ώριμοι»…ο Μακρυγιάννης ίσως να ήταν περήφανος με τέτοιους νέους.

Mια σοφή ρήση του Σπινόζα λέει ότι «Πρέπει να κατανοούμε και όχι να κατηγορούμε», γιατί στην τελική αν θέλετε να λάβουμε μέρος σ’ αυτό το «παιχνίδι» τότε εμείς τι θα πούμε για την πολιτεία που κυβερνάτε σήμερα; Οι θεσμοί ατροφούν, η στασιμότητα φθείρει το «νέο αίμα» , καμία εξέλιξη των ιδεών, καμία πρόοδος. Μια πολιτεία που η δομή της είναι εμπόδιο ανυπέρβλητο. Μας παραδίδετε μια πατρίδα μοιρασμένη και τρέχετε να προλάβετε να λύσετε τα άλυτα.

“Στην εποχή μας όπως και σε περασμένες εποχές

άλλοι είναι μέσα στη φωτιά κι άλλοι χειροκροτούνε”

 

*Αξιωματικός Π.Ν

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY