O Mr. Plasticobilism, η σάτιρα και η κοινωνική κριτική με Playmobil

Ο Νίκος Παπαδόπουλος είναι ο δημιουργός του Plasticobilism το οποίο αποτελεί …σάτιρα και κοινωνική κριτική με τη χρήση Playmobil.

Ο Mr. Plasticobilism μας μίλησε για την ιδέα του Plasticobilism, τις αντιδράσεις της γυναίκας και του γιού του, τις δημιουργίες του, το feedback από το κοινό του και τα μηνύματα που θέλει να στείλει στον κόσμο.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.

Πως ξεκίνησε η ιδέα Plasticobilism; Ποια ήταν η αφορμή;

Η ιδέα ξεκίνησε από την ανάγκη μου να εκφραστώ και να μιλήσω γι’ αυτά που σκέφτομαι, που με απασχολούν, που με ταλαιπωρούν, που με εξοργίζουν. Και η ιδέα αυτή ξεκίνησε τυχαία. Αφορμή και στιγμή έμπνευσης στάθηκε το παιχνίδι μου με τον μεγαλύτερο πλέον γιο μου, όταν με φιγούρες Playmobil αναπαραστήσαμε τον τρόπο που κοιμόμασταν τα βραδιά, όλοι στο ίδιο διπλό κρεβάτι. Η αναπαράσταση αυτή που γέννησε την ιδέα να γενικεύσω τις αναπαραστάσεις και να μιλήσω με αυτές για όσα θέλω. Στην αρχή ξεκίνησε μεταξύ γνωστών και φίλων στα social media, οι οποίοι φαντάζομαι πως το αντιμετώπιζαν ως μια πετριά που έφαγα με τα Playmobil του γιου μου, ωστόσο εξελίχθηκε σε αυτό που είναι σήμερα και ποιος ξέρει σε τι θα εξελιχθεί αύριο.

Ωραία που 'ναι η Κυριακή μα να 'ταν πιο μεγάλη, γιατί περνάει γρήγορα και λιώνω για σπατάλη.
Ωραία που ‘ναι η Κυριακή
μα να ‘ταν πιο μεγάλη,
γιατί περνάει γρήγορα
και λιώνω για σπατάλη.

3 λέξεις που να σας χαρακτηρίζουν.

Δημιουργικός, ανήσυχος, πατέρας. Νομίζω μάλιστα ότι χωρίς τα κόμματα προκύπτει και η φράση που με χαρακτηρίζει: δημιουργικά ανήσυχος πατέρας.

Aleppo is burning. Europe is fucking.
Aleppo is burning.
Europe is fucking.

Πως αντέδρασαν τα μέλη της οικογένειας σας και συγκεκριμένα ο γιος σας;

Η σύζυγός μου νομίζω ότι το είδε ως έναν ευφάνταστο τρόπο έκφρασης. Ο γιος μου στην αρχή ήθελε απλώς να “χαλάσει” ό,τι έστηνα προς φωτογράφηση. Γι’ αυτό και κυρίως δούλευα όταν κοιμόταν για μεσημέρι. Τώρα που έχει κόψει τον μεσημεριανό ύπνο προσπαθεί να μιμηθεί ή να στήσει ένα δικό του θέμα, ενώ αρκετές φορές προσπαθώ να του εξηγήσω τι θέλω να πω με αυτό που στήνω μπροστά του. Ευτυχώς τώρα δεν τα “χαλάει” ή τουλάχιστον με ρωτάει πρώτα αν τελείωσα με τη φωτογράφηση, για να το κάνει.

Britain has left the building.
Britain has left the building.

Πέραν από τα πολιτικά δρώμενα, ποιες είναι οι άλλες πηγές έμπνευσης σας;

Πηγή έμπνευσης είναι κυρίως ο θυμός και η οργή μου για όσα συμβαίνουν (ή δεν συμβαίνουν) είτε στην πολιτική είτε στην κοινωνία. Αυτή η οργή με κινητοποιεί δημιουργικά, όχι για να την κατευνάσω, αλλά για να την εκφράσω και να την ενώσω με αυτούς που νιώθουν το ίδιο. Κατά τα άλλα, μπορεί να εμπνεύσει κάποιο κείμενο, μια επέτειος, ένα ιστορικό πρόσωπο ή γεγονός, και σίγουρα κάθε αγώνας που δίνεται από ανθρώπους που διεκδικούν το δίκιο τους, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους.

Every single day of this world is world Refugee day.
Every single day of this world is world Refugee day.

Πόσο σημαντικές είναι για σας οι δημιουργίες σας; Νιώθετε παιδί παίζοντας με τα Playmobil;

Οι δημιουργίες μου είναι τόσο σημαντικές όσο και οι απόψεις μου. Ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο. Όχι, δεν νιώθω καθόλου παιδί όταν φτιάχνω μια εικόνα ούτε παίζω με τα Playmobil. Απλώς χρησιμοποιώ αυτές τις φιγούρες παιχνιδιού ως μέσο για να εκφραστώ, είναι οι φορείς των σκέψεων μου, όπως ακριβώς συμβαίνει με έναν σκιτσογράφο και τους χαρακτήρες που σκιτσάρει. Όπως ακριβώς ο σκιτσογράφος δεν ζωγραφίζει απλώς με τα μολύβια του έτσι κι εγώ δεν παίζω με τις φιγούρες μου.

Fair development. Am I not merciful?
Fair development.
Am I not merciful?

Πως ανταποκρίνεται ο κόσμος στα κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα που στέλνεται; Παίρνετε κάποιο feedback;

Ο κόσμος στη συντριπτική του πλειοψηφία ανταποκρίνεται θετικά σε αυτό το Project και τους ευχαριστώ θερμά για αυτό. Η στήριξή τους και η δύναμη που μου δίνουν καθημερινά να συνεχίζω είναι πραγματικά συγκινητική. Φυσικά δεν γίνεται να αρέσουμε σε όλους και ούτε κάτι τέτοιο είναι το ζητούμενο. Άλλωστε, οι σκέψεις που εκφράζω είναι τόσο ξεκάθαρες, που οι εκφραστές των αντίθετων απόψεων με έχουν και θα με έχουν μονίμως απέναντί τους.

Οι Ιδέες δεν δολοφονούνται. Οι πρεσβευτές τους κάθε μέρα
Οι Ιδέες δεν δολοφονούνται.
Οι πρεσβευτές τους κάθε μέρα
Με τιμές αρχηγού κράτους.
Με τιμές αρχηγού κράτους.
Enjoy your phobia. International day against Homophobia, Transphobia and Biphobia.
Enjoy your phobia.
International day against Homophobia, Transphobia and Biphobia.

Το Plasticobilism είναι τελικά ημερολόγια της πραγματικότητας ή μια σάτιρα;

Είναι και τα δύο μαζί, αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Για μένα είναι ελευθερία έκφρασης, κριτική, αυτοκριτική, ψυχοθεραπεία, αλλά και ένα βήμα αλληλεγγύης απέναντι σε ανθρώπους που μας χρειάζονται είτε προσφέροντας βοήθεια στις ανάγκες τους είτε στηρίζοντας τον δίκαιο αγώνα που δίνουν για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

My Bad Fucked up Greek Education System.
My Bad Fucked up Greek Education System.

Ποιο μήνυμα θα στέλνατε σε όσους διαβάζουν τη συνέντευξή σας τώρα;

Θα πιαστώ από το τελευταίο που είπα παραπάνω και θα πω ότι το κλειδί για πραγματική αντίσταση αλλά και ευτυχία σε μια κοινωνία είναι η αλληλεγγύη. Ας αντιληφθούμε επιτέλους πως το να κοιτάζουμε μόνο τον εαυτό μας και το μικρόκοσμό μας μάς έχει φέρει σ’ αυτή την κατάντια. Μόνο αν ευτυχήσει ο διπλανός κι ο παραδιπλανός μας θα ευτυχήσουμε ουσιαστικά κι εμείς. Και για να γίνει αυτό πρέπει να ενδιαφερθούμε για τα προβλήματά του, τις ανάγκες του και σταθούμε δίπλα του με όποιον τρόπο μπορούμε. Και τότε θα δούμε πως κάποια στιγμή θα σταθεί κι αυτός δίπλα μας, όταν τον χρειαστούμε εμείς. Γιατί μόνο έτσι ενεργοποιείται αυτή η τεράστια δύναμη που βρίσκεται μέσα μας σε κατάσταση πλήρους αχρηστίας και που ονομάζεται ανθρωπιά.

Μπορείτε να δείτε τις δημιουργίες του Mr. Plasticobilism στο του

http://plasticobilism.blogspot.gr/

Επίσης στο Like Page του στο Facebook: https://www.facebook.com/Plasticobilism-679534845436860/

Αν έπρεπε να χαρακτηρίσω τον Mr. Plasticobilism με μια λέξη;  Εύστοχος! 

Σας ευχαριστούμε για την συνέντευξη.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY